نوشته شده در تاریخ 95/11/9 ساعت 12:11 ع توسط سیدمهدی ملک الهدی
جایگاه طب در تفکرات بشر از قدیم الایام بوده و همچنان خواهد بود زیرا دانش طب و درمان بشر یکی از نیازهای اصلی و اساسی بشر هست و هیچگاه از اهمیت آن کاسته نشده و نمی شود بلکه روز به روز در حال پیشرفت و تحقیقات نوین هست.
در ادیان الهی و در سیره انبیاء عظام علم طب و درمان بشر یکی از منش های دینی بوده است.
اهمیت و جایگاه طب اسلامی
روش و منش انبیاء عظام وائمّه هدی (علیهم السلام) و سیره آنها پیرامون طب و بهداشت واستفاده از گیاهان داروئی و میوه جات برای درمان در کتب فراوانی قابل مشاهده هست.
ادریس نخستین بنیانگذار طبّ
بر اساس مدارک موجود در تاریخچه طب دینی و اسلامی ادریس پیامبر نخستین سنگ بنای طب را نهاده است و در تاریخ از ایشان به عنوان هُرمُس اول نام برده می شود (هُرمُس نام دو تن از حکمای یونان و نامی برای ادریس پیامبر بوده است) و البته پس از حضرت ادریس پیامبران و از جمله حضرت داوود در کتاب120 جلدی زبور با عنوان آیین زندگی بشریت این مسیر را ادامه دادند.
گفتگوی حضرت داوود با گیاهان
ابن عباس در حدیثی از معصوم (علیه السلام) نقل میکند که حضرت داوود (علی نبیّنا و آله و علیه السلام) هنگام عبادت با گیاهان به اذن خداوند صحبت می کردند و از گیاهان در مورد اینکه چه خاصیتی دارند و چه دردی را درمان میکنند سؤال میکرده اند و گیاهان پاسخ می داده اند.
هدایای پادشام مصر برای پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلّم)
در تاریخ آمده زمانی که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلّم) به پادشاهان نامه می فرستادند و آنها را به توحید و یکتاپرستی دعوت میفرموده و نامههای حضرت به حبشه، ایران، یمن و مصر فرستاده شده است؛ پادشاه مصر به محتوای نامه علاقه نشان داد هرچند دعوت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلّم) را به اسلام نپذیرفت اما هدایایی برای حضرت فرستاد.
هدایای پادشاه مصر برای پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلّم) شامل عسل، پزشک و یک زن مصری به منظور ازدواج پیامبر با (صلی الله علیه و آله و سلّم) او بود، پیامبر عسل و ازدواج را پذیرفت ولی پزشک را پس فرستاد. زیرا حضرت معتقد بودند که اسلام خود پزشک روح و روان و جسم و جان هست که فقط یکی از دستوراتش این هست که: مسلمان تا هنگامی که گرسنه نشود دست به غذا نمی برد و لذا بیمار نمیشود.
ظهور ابن سینا در قرن چهارم
جناب حکیم ابوعلی سینا در قرن چهارم با دانشی وافر در زمینه علم طبّ ظهور و رشد کرد و با استفاده از تجربیات و تفکرات اسلامی تفکرات طبی بقراط و جالینوس رابه نقد کشید و پایه گذار طب سنتی و اسلامی شد و با نوشتن کتاب قانون خدمت بزرگی به مسلمانان کرد.
احادیث دینی در مورد بهداشت و سلامت
از انبیاء عظام و أئمّه هدی (علیهم السلام) نیز احادیث زیادی در باب آداب بهداشت و سلامت، خوردن و آشامیدن و راههای سالم زیستن درکتب شیعه و سنی آورده شده است.
اسلام در همه ابعاد جوابگوی بشر هست
با این وصف کوتاه که عرض کردم اسلام در هیچ بعدی از ابعاد مورد نیاز انسان به بیگانه محتاج نیست.
اسلام در همه ابعاد جوابگوی بشر هست؛ در اخلاق، در اقتصاد، در حکومت داری، در طب و بهداشت و در سایر موارد الحمدلله پاسخگو هست و چیزی کم ندارد که ما محتاج بیگانه و اجنبی باشیم که البته هرگز دلشان به حال ما نمیسوزد.