بازدید امروز : 132
بازدید دیروز : 152
کل بازدید : 371106
کل یادداشتها ها : 1747
نتیجه گیری
مساجد به عنوان مردمی ترین و باسابقه ترین نهادی که در تمام کوچه ها و محله ها جای گرفته است می بایست با شناخت راه و روش دشمن در جنگ نرم و به کمک معرفت بخشی و گستردن معنویت در جامعه، به مقابله با حیله های دشمن بپردازند و دروغ پردازی، شبهه افکنی و گزافه گویی های آنها را آشکار ساخته و با ایجاد روحیه وحدت در جامعه اسلامی از مسلمانان، بزرگترین قدرت مذهبی جهان را تشکیل دهند.
پی نوشت
[1] . مورد اشاره پروفسور حمید مولانا در کتاب اطلاعات و ارتباطات جهانی؛ مرزهای نو در روابط بین الملل، 1986م و جوزف نای در مجله سیاست خارجی، شماره 80، 1990 م
[2] . مصطفى نورانى اردبیلى، بررسى عقاید و ادیان، 1386ق، ص 291 .
منبع:
رهپویان قرآن
زید فرزند امام سجاد علیه السلام از مردان نمونه تاریخ است که در تمامى ابعاد مانند عرفان ، زهد، جهاد، شجاعت ، علم و فقاهت ، بیدارى ، هجرت و... پس از امامان ، بى نظیر بود. قابل ذکر است که در نگین انگشتر او که خط فکرى او را نشان مى داد، نوشته شده بود: "اصبر توجه اصدق تنجع" یعنی: استقامت کن تا به پاداش آن برسى ، و راستگو باش تا نجات یابى.
مادر او کنیز بود و حوراء یا غزاله نام داشت ، زید به سال 66 یا 67 هجرى بعد از طلوع فجر متولد شد و در سال 121 در سن 55 سالگى بر ضد طاغوت زمانش ، هشام بن عبدالملک قیام کرد و سرانجام به شهادت رسید.
از سخنان اوست: سیزده سال قرآن را با تدبر خواندم، چیزى در قرآن بهتر از آگاهى و عبادت نیافتم (1).
جالب اینکه قبل از تولد زید، از ناحیه پیامبر صلى الله علیه و آله و على علیه السلام از ولادت و سپس انقلاب او و کیفیت شهادت و نام و نشان او خبر داده بودند و به این ترتیب در ذهن امام سجاد علیه السلام ترسیمى از زید بود که در آینده رهبر انقلاب مى شود. تا اینکه طبق معمول ، امام سجاد علیه السلام پس از اذان صبح ، نماز صبح را خواند و مشغول تعقیب گردید و عادت آن حضرت این بود که تعقیب نماز را تا طلوع آفتاب ادامه مى داد. در این هنگام خبر آوردند که خداوند پسرى به آن حضرت عنایت فرموده است.
امام سجاد علیه السلام به اصحاب خود رو کرد و فرمود: این کودک را جه نام بگذارم؟ هر کسى نامى گفت ، حضرت قرآن طلبید، قرآنى را به آن حضرت دادند، به قرآن تفأل زد، آیه اول صفحه اول این آیه آمد: و فضل الله المجاهدین على القاعدین اجرا عظیما: خداوند، مجاهدان را بر نشستگان به پاداش بزرگ برترى داد.
از سخنان زیر بن علیست : سیزده سال قرآن را با تدبر خواندم، چیزى در قرآن بهتر از آگاهى و عبادت نیافتم
بار دیگر قرآن را گشود. این بار در آغاز صفحه اول قرآن، این آیه آمد:
ان الله اشترى من المؤ منین انفسهم و اموالهم بان لهم الجنه یقاتلون فى سبیل الله فیقتلون و یقتلون وعدا علیه حقا فى التوراه و الانجیل و القرآن و من اوفى بعهده من الله فاستیشروا بیعکم الذى بایعتم به ذلک هو الفوز العظیم :
خداوند جان و مال مؤ منان را در برابر بهشت ، خریدارى کرده ، مؤ منانى که در راه خدا مى جنگند و یا خود کشته مى شوند و این وعده قطعى در تورات و انجیل و قرآن است ، کیست که باوفاتر از خدا در انجام وعده اش باشد، پس شما در این معامله اى که کرده اید به خود مژده دهید که این پیروزى سعادتى بزرگ است .
امام سجاد علیه السلام این دو آیه را در ذهن خود بررسى کرد و دید هر دو در مورد جهاد و ایثار در راه خداست ، و از آن ترسیمى که در مورد زید، رسول خدا و على علیه السلام فرموده بود که در صلب امام سجاد پدید مى آید، نتیجه گرفت این کودک همان زید است ، آنگاه مکرر به حاضران فرمود: سوگند به خدا این فرزند، همان زید است ، و نام او را زید گذاشت
یکی از پایه های اصلی حکومت اسلامی عدالت است. همه ادیان الهی منادی عدالت بودند و برای دفاع از آن تلاش کردند. اگر بگوییم هدف همه قوانین - چه الهی و چه بشری- در سایه عدالت محقق می شود سخن به گزاف نگفته ایم. عدالت از عدل به معنای دادن حق هر صاحب حق و گذاشتن هر چیز و هر کس در جایگاه اصلی خودش است.
در قرآن کریم نیز به مساله عدالت توجه فوق العاده ای شده است. در آیه 8 سوره مائده عدالت را شرط پرهیزکاری می داند؛ در آیه 90 سوره نحل نیز می فرماید خداوند به عدل و احسان فرمان مى دهد.
دستور قرآن در این آیه به رعایت عدالت حتی درباره خویشان است. می فرماید مبادا رابطه خویشاوندى را بر ضابطه حقّ و عدل، ترجیح دهید! در حقیقت آیات به نفی مستقیم پارتی بازی اشاره دارد.
در بخش انتهایی آیه 152 از سوره انعام می خوانیم: «... وَ إِذَا قُلْتُمْ فَاعْدِلُواْ وَلَوْ کَانَ ذَا قُرْبَى وَبِعَهْدِ اللّهِ أَوْفُواْ ذَلِکُمْ وَصَّاکُم بِهِ لَعَلَّکُمْ تَذَکَّرُونَ: ... و هرگاه سخن گویید عادلانه گویید هر چند درباره خویشاوندان باشد و به عهد خدا وفا کنید اینهاست آنچه خدا شما را بدان سفارش می کند، باشد که پند گیرید.»
و در جایی دیگر می فرماید: یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُونُوا قَوَّامِینَ بِالْقِسْطِ شُهَدَاءَ لِلَّهِ وَلَوْ عَلَى أَنْفُسِکُمْ أَوِ الْوَالِدَیْنِ وَالأقْرَبِینَ إِنْ یَکُنْ غَنِیًّا أَوْ فَقِیرًا فَاللَّهُ أَوْلَى بِهِمَا فَلا تَتَّبِعُوا الْهَوَى أَنْ تَعْدِلُوا وَإِنْ تَلْوُوا أَوْ تُعْرِضُوا فَإِنَّ اللَّهَ کَانَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِیرًا؛ ای کسانی که ایمان آورده اید! کاملا قیام به عدالت کنید! برای خدا شهادت دهید، اگر چه (این گواهی) به زیان خود شما، یا پدر و مادر و نزدیکان شما بوده باشد! (چرا که) اگر آنها غنی یا فقیر باشند، خداوند سزاوارتر است که از آنان حمایت کند. بنا بر این، از هوی و هوس پیروی نکنید که از حق، منحرف خواهید شد! و اگر حق را تحریف کنید، و یا از اظهار آن، اعراض نمایید، خداوند به آنچه انجام می دهید، آگاه است. (نساء/ 135)
معنا و مفهوم کلی همه ی این آیات این است که: باید مراقب گفتارهای خود باشید و زبان خود را از حرف هایی که برای دیگران نفع یا ضرر دارد حفظ کنید و عاطفه قرابت و هر عاطفه دیگری شما را به جانبداری بیجا از احدی وادار نکند و به تحریف گفته های دیگران و تجاوز از حق و شهادت به ناحق یا قضاوت ناروا وادار نسازد و خلاصه به ناحق جانب آن کس را که دوستش می دارید رعایت ننموده و حق آن کسی را که دوستش نمی دارید، باطل مسازید.
در پاسخ باید گفت که عاطفه قرابت و خویشاوندی از هر چیز دیگری، بیشتر آدمی را به دفاع بیجا و جانبداری ناروا وا می دارد. لذا این برای جامعه اسلامی آفت است که افرادی به اسم خویشاوندی و آقازاده بودن از امتیازات مالی و مقامی خاصی برخوردار باشند.
رهبر معظم انقلاب در شرح روایتی از امیرالمومنین (علیه السلام) با این مضمون که "ای مردم بدانید هیچ شرافتی بالاتر از اسلام نیست" فرمودند: «حضرت فرمود اسلام شرف است، قومت هر که می خواهد باشد، کیسه ات (اموالت) هر چقدر می خواهد باشد، دیگر در جامعه این آقا نمی تواند بگوید من آقازاده فلانی هستم اینها حرف مفت است!» (جلسه درس خارج فقه دوشنبه 30/9/94)
منابع:
سایت حوزه
معارف قرآن
سایت وارث
در اروپا و به خصوص کشور فرانسه بارها بر سر حجاب زنان بحث به راه افتاده و وضعیت کلی مخالف حجاب زنان در اروپا و غرب است. طی چند روز گذشته برخی از منابع فرانسوی در گزارشی، از اعمال محدودیتی جدید علیه شهروندان مسلمان مطالبی را منتشر کردند.
در این گزارش آمده است؛ از این پس زنان مسلمانی که در سواحل فرانسه از پوشش شنای اسلامی استفاده کنند به جریمه نقدی تا سی و هشت یورو محکوم میشوند. به گفته مقامات دولت فرانسه، پوشش شنای اسلامی موسوم به “بورکینی” در تضاد با اصل لائیسیته یا همان سکولاریسم است و نماد ارتجاع محسوب می شود؟!
بر اساس قانونی در فرانسه، استفاده از حجاب برای زنان در اماکن عمومی ممنوع است. پیش از این نیز “دیوید لیسنارد” شهردار شهر ساحلی کن و “آنژپیرویونی” شهردار شهر سیسکو واقع در شمال جزیره کرس فرانسه، حضور زنان با پوشش «بورکینی» که مورد استفاده زنان مسلمان است را ممنوع اعلام کرده بودند.
آنها ادعا میکنند، “بورکینی” نماد اسلامگرایی افراطی است. این ممنوعیت پوشش لباس شنای اسلامی در شهر “لینولوبه فرانسه” نیز اعمال می شود. این اقدام اعتراض زنان مسلمان، گروههای ضدنژادپرستی و انجمنهای حقوق بشر را در پیداشته است. در حقیقت مخالفان این ممنوعیت معتقدند، محدود کردن نوع پوشش، مغایر با آزادی حقوق بشر و نیز نوعی ترویج اسلام هراسی است.
در فرانسه محدودیت پوشش برای زنان مسلمان در حالی اعمال میشود که پوششهای نمادین مسیحیان و یهودیان در این کشور آزاد است. در سال 2011 نیز حکم ممنوعیت پوشیدن “برقع” در فرانسه به اجرا در آمده بود. فرانسه اولین کشور اروپایی است که با دارا بودن بیش از پنج میلیون مسلمان، استفاده از حجاب را در اماکن عمومی ممنوع کرده است.
بیشترین جمعیت مسلمان اروپا در این کشور زندگی میکنند. مجمع حقوق بشر فرانسه نیز گفته است، سیاستمداران فرانسوی باید تبعیض را کنار بگذارند و از نظام جمهوری دفاع کنند و این مجمع به نوبه خود، قانون ممنوعیت استفاده از بورکینی را در دادگاه به چالش خواهد کشید. بورکینی نوعی لباس شنا مخصوص بانوان است که در پوشاندن تمام بدن به جز صورت،
کف دست و کف پاها به کار می رود، تا حجاب اسلامی برای زنان مسلمانی که به شنا علاقه دارند، فراهم شود.مجلس فرانسه و تصویب قانونی مغایر با آزادیهای اساسی در اروپا,در سال 2004، مجلس فرانسه با تصویب قانون ممنوعیت استفاده از نشانههای مذهبی در مدارس، استفاده از حجاب اسلامی را در مراکز آموزشی و تربیتی رسماً غیرقانونی اعلام کرد.
پیش از آن نیز اغلب مدارس فرانسه بسختی به دانش آموزان خود اجازه میدادند با پوشش اسلامی در کلاسهای خود حاضر شوند.مسلمانان فرانسه به عنوان بزرگترین جامعه مسلمان اروپا، از سال 2004 به موجب تصویب قانونی از داشتن حجاب در مدارس دولتی منع شدند.
چنین ممنوعیتی مستقیماً با مفاد مربوط به آزادی ادیان که در اعلامیه جهانی حقوق بشر سازمان ملل مصوب سال 1948 و نیز کنوانسیون حفاظت از حقوق بشر و آزادیهای اساسی اروپا مصوب سال 1950 درج شده، تضاد دارد.
در شرایطی که اطاعت مسلمانان فرانسه از این قانون نشانه موجه بودن آن در نظر مسلمانان نیست، بسیاری از دختران مسلمان به واسطه این ممنوعیت برای تحصیل به کشورهای همسایه فرانسه سفر کرده یا در مدارس خصوصی حاضر میشوند تا بتوانند حجاب و هویت دینی خود را حفظ کنند.
“حسن هانیزاده” کارشناس سیاست خارجی، در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، پیرامون اقدام فرانسه مبنی بر ممانعت حضور بانوان محجبه در اماکن عمومی، گفت: فرانسه از مدعیان مهد دموکراسی در اروپا قلمداد میشود. این در حالیست که بر اساس اسناد منتشره از درون جامعه فرانسوی،
بدترین شیوهها علیه شهروندان مسلمان مقیم این کشور اعمال میگردد. در همین راستا منع پوشش حجاب اسلامی برای بانوان به ویژه در اماکن رسمی نقض آشکار حقوق بشر و عدم احترام در نوع پوشش یک فرد مسلمان است.وی افزود: با توجه به اینکه فرانسه بیشترین میزان جمعیت مسلمانان را در میان سایر کشورهای اروپایی دارد؛
متأسفانه این دولت اروپایی در طول سالهای گذشته بالاترین حجم فشار را متوجه اقوام مسلمان ساخته است. در حالی که این امر، بواقع ادعای دموکراتیک بودن جامعه فرانسوی را با یک علامت سوال بزرگ مواجه خواهد کرد.
“هانیزاده” تصریح کرد: نوع پوشش و حجاب در هر جامعهای حق قانونی تمامی شهروندان است
و بر خلاف منشور حقوق بشر سازمان ملل، جلوگیری از حجاب بانوان در حقیقت زایل شدن یک حق طبیعی تلقی میگردد. فرانسه با اقدامات اخیر خود ثابت نمود از کوچکترین نشانههای دموکراسی هم برخوردار نیست. جای تأسف است که شرایط فعلی برای مسلمانان مقیم فرانسه کاملا دشوار شده است.
این کارشناس سیاست خارجی پیرامون اهداف پشت پرده فرانسه و بطور کلی اروپا به جهت مانع تراشی در برابر مسلمانان گفت: به نظر میرسد با اینگونه اعمال فشارها قصد دارند، آنها را به خروج از کشور ترغیب کنند. لذا دولت پاریس در حال حاضر مدعی است نوع پوشش بانوان محجبه ممکن است مورد سوء استفاده گروههای تروریستی قرار بگیرد که البته خود این امر با معیارهای موجود در تضاد است.
از طرفی فرانسه در سالهای اخیر بدرستی نشان داد در خلاء دموکراسی ادعا شده حاکم بر این کشور، بدترین نوع دیکتاتوری را در مورد جامعه مسلمانان اعمال میکند.وی در پاسخ به سوألی در مورد علت افزایش هجمهها بر این طبقه از شهروندان فرانسوی گفت: در حال حاضر پروژهای در کشورهای اروپایی در حال اجرا است
که از طریق تحت فشار دادن قاطبه مسلمانان آنها را از کشورهای اروپایی اخراج کنند، به ویژه در کشور فرانسه که؛ مقامات در این کشور نسبت به افزایش مسلمانان در برابر جمعیت مسیحیان و سایر ادیان هشدار دادند.
هانیزاده تصریح کرد: این نگرانی در میان دولتمردان اروپایی وجود دارد که؛ مسلمانان به لحاظ عقیدتی در آحاد اقوام اروپایی نفوذ پیدا کنند. از این رو با توجه به پیشبینیها به نظر میرسد برنامه کشورهای اروپایی از طریق اعمال فشار بر روی مسلمانان موجبات مهاجرت اجباری آنها را فراهم آورد. لذا پوشش برای سایر اقلیتها مجاز است و فقط مسلمانان را در این مورد با محدودیت مواجه ساختهاند.
وی در رابطه با نحوه مقابله مسلمانان اورپا با قوانین ضد اسلامی و مغایر با حقوق شهروندی ابراز داشت: مجموعهای از انجمنهای اسلامی- عربی در کشورهای اروپایی وجود دارد که آنها میتوانند از طریق تعریف ساز و کاری لازم در برابر فشارهای کشورهای اروپایی ایستادگی کنند.
این کارشناس سیاست خارجی در پایان خاطر نشان کرد: در این میان، نقش سازمانهای مدعی دفاع از حقوق بشر هم باید مورد توجه قرار گیرد. مسلمانان باید از طریق تظاهرات مدنی و حضور در خیابانها؛ با در دست گرفتن پلاکاردها اعتراض خود را علیه دولتهای مذکور نشان دهند.در غیر این صورت اروپا از سکوت و بیتفاوتی جامعه مسلمانان بهرهبرداری لازم را خواهد برد.
مضاف بر اینکه متاسفانه سازمان همکاریهای اسلامی غالبا در برابر فشارها سکوت اختیار کرده و موضع کارآمدی اتخاذ نمیکند. این سازمان باید با نشستی فوقالعاده یک راهکار نوینی برای خنثیسازی پروژه اسلام هراسی کشورهای اروپایی و مشخصا منع زنان مسلمان در استفاده از حجاب بکارگرفته و با صدور بیانیهای رفتار غیرانسانی اروپاییان را محکوم کند.
پرچمداران مدرنیته یا مروّجان عصر بربریت!
امروز کشورهای اروپایی به زعم خود در قله تجددگرایی و مدرنیته اردو زدهاند. این در حالی است، نظام سرمایه سالار غرب هیچگاه برای زنان و مردان جامعه خویش ارزش قایل نبوده است. اگرچه در رسانههای الوان خود اینگونه بر مخاطبان القا میکنند که مدینه فاضله صرفا در مغرب زمین سکنی گزیده است.
اما واقعیت آن است، غرب در پوشش پر زرق و برق مدرنیسم؛ عملا ماهیت معنوی و روح پاک بشری را به استثمار کشیده است.امروز حجاب به عنوان یک پوشش متعارف در کشورهای غربی رواج یافته، از این جهت مانع تراشیها علیه زنان مسلمان، نمیتواند مانع رعایت حجاب و اعتقادات آنان شود
و تنها ادعای واهی غرب درباره آزادی و حقوق بشر را زیر سوال خواهد برد. با افزایش روند رو به رشد تبعیض نژادی علیه مسلمانان، فرانسه و سایر مدعیان دفاع از حقوق انسانها با این سوال مواجه میشوند که چطور میتوانند امنیت و آزادی را برای مسلمان در مهد آزادی و دموکراسی به ارمغان آورند؟ آنها که حتی به حقوق بشر ساخته دست خود نیز اعتقاد ندارند!
استان گیلانسراسر زیبایی و طراوت است و با سفر به این خطه شمالی کشور می توانید هوای تازه تنفس کنید و نهایت لذت را ببرید. تا به حال به ییلاقی سفر کردهاید که آب از دل زمین بجوشد و بعد دوباره در زمین فرو رود؟ لذت خوابیدن در سکوت کوهپایه و بیدار شدن با صدای گنجشکها را تجربه کردهاید؟
تا به حال پای پیاده از محل سکونتتان تا دریاچه قدم زدهاید؟ در دشتهای بی پایان و سبز با گله اسبهای وحشی دویده و با گوسفندهای سفید شاخدار سلفی گرفتهاید؟ دشتهای شقایق و گلهای وحشی بهار و تابستان را لمس کردهاید؟ بوییدهاید؟نفس کشیدهاید درسبزی بیپایان دشت؟ و بعد دلتان بخواهد در آن دشت بیانتها بدوید؟… اینجا سوباتان است
سرزمین آب، آبادی، کوه، اسبهای وحشی و روستاییهای قدیمی. اینجا سوباتان است جایی که آب و ابر و کوه و زیبایی همه جمع است. بهشتی در ارتفاعات گیلان با دشتهایی وسیع و مراتعی سرسبز و در ههایی زیبا و بیانتها. روستایی بدون دکل برق و آنتنهای موبایل. بدون صدای ماشین،بوق، ترمز و گاز. اینجا سرزمین شگفتیهاست. با هم به آن قدم میگذاریم.
سوباتان کجاست؟
سوباتان در 20 کیلومتری غرب لیسار در نزدیکی تالش در استان گیلان واقع شده است. سوباتان از شمال به رودخانه لیسارمیرسد و از شرق با جنگلهای تالش هم مرز است. این منطقه از جنوب به ییلاقهای آسبومار جوکندان و از غرب به دریاچه نئور متصل است. سوباتان با ییلاقهای اردبیل 19 کیلومتر فاصله دارد.
این روستای تاریخی، محل سکونت خانوادههای لیساری است که فقط در بهار و تابستان میتوانند در آن جا بمانند از بس که زمستانهای سردی داشته و برف سنگین در این منطقه میبارد. سوباتان در ارتفاعی بین 1900 تا 2500 متر از سطح دریا قرار دارد برای همین زمستانهایش سرد و طاقتفرساست و حتی در تابستان هم میتوان لکههای برف را در ارتفاعات دید.
خانههای چوبی هنوز نفس میکشند
به غیر از طبیعت بینظیر و کوههای سر به فلک کشیده و بوی سبزی و آبادی، اولین منظرهای که نظرها را به خود جلب میکند، خانههای چوبی است. خانههای چوبی سوباتان قسمت مهمیاز بخش سنتی و قدیمیسوباتان است.
این خانههای چوبی با سقفهای شیروانی از تکههای چوب قهوهای در تابستان هم گرما را در خود نگه میدارد و درون آن بسیار گرم است. این خانهها بیشتر از چوبهای جنگلی لیسار ساخته شده است و تنه اصلی آن از چوب بلوط است. خانههای قدیمیتر که هنوز سرپا هستند از خانهای چوبی جدید قویتر و مقاومتر به جا ماندهاند.
در کنار این خانههای چوبی اتاقکهای چوبی کوچکتری به نام «کوم» وجود دارد. کومها برای نگهداری از گاو و گوسفندها ساخته شدهاند.
چطور بروید؟
برای رسیدن به سوباتان قدیمیترین مسیر، جاده جنگلی لیسار به سوباتان است. البته قبل از رسیدن به لیسار از هر شهری که هستید باید به رشت برسید. این جاده بیشتر از طرف گردشگران حرفهای استقبال میشود.اما اگر حرفهای نیستید و کودک زیر هفت سال همراهتان است، این جاده را انتخاب نکنید.
از رشت به هشت پر بروید و از هشت پر به سمت جاده اقاولر. البته در هشت پر باید خودروهای شخصیتان را جایی پارک کنید و با نیسانهای محلی به سمت سوباتان رفته و در بازار محلی آن پیاده شوید.اگر میخواهید ازاردبیل به سوباتان برسید اول باید به اردبیل بروید و بعد از آنجا به خلخال و سپس جاده نئور.
اگر اهل پیادهروی هستید میتوانید با پیادهروی 10 ساعته و استراحتهای کوتاه بین راه به سوباتان برسید. برای سفر با اتوبوس باید از تهران به آستارا و از آنجا به هشت پر بروید و بقیه ماجرا.
چی بخورید؟
اگر از روستا به سمت آبشار بروید یک بازار محلی سر راهتان میبینید که در رستورانها با میز و صندلیهایی که از چوب درختان جنگلی ساخته شده، سالهاست به مهمانان و گردشگران سرویس میدهند. در این رستورانها میتوانید این غذاهای محلی را سفارش بدهید. البته اگر در روستا خانه بگیرید میزبان شما هم میتواند این غذاها رابرایتان آماده کند.
سوجا دیلَه
غذایی که با گوشت پر چرب گوسفند پخته میشود . گوشت گوسفند را ریز ریز و در مخلوطی از روغن و کره سرخ میکنند. بعد کمیماست روی آن میریزند و روی حرارت ملایم میگذارند تا جا بیفتد.
کباب بره
مهمترین غذای مردم سوباتان کباب بره است. روبهروی در ورودی همه رستورانها یک گوسفند آویزان است. جلوی چشم مشتری از هر بخشی از گوسفند که دلشان بخواهد گوشت میبرند و همان جا به سیخ میکشند و کباب میکنند.
پِندیرَه ویسوج یا پنیر سرخ کرده
این غذا با پنیر تازه درست میشود. در فصل بهار پنیر تازه را در آب پنیر میجوشانند تا کمیسفت شود و هنگام برش دادن خرد نشود . بعد از اینکه کمیسفت شد آن را به ضخامت یک سانتی متر برش میدهند و در روغن محلی سرخ میکنند و روی برنج میریزند .
گوزِلی بریان یا بره بریان
غذای مخصوص مهمانیها و جشنهای رسمیمردم سوباتان این غذاست. برای طبخ گوزلی بریان، یک عدد بره کوچک را بطور کامل تمیز میکنند و در مقدار کمیآب میپزند. سپس شکم آن را از مغز گردو و سبزیجات محلی و ادویه پر میکنند.
قورتماج
این غذا از شیر تازه گوسفند درست میشود و بیشتر چوپانان آن را پخت میکنند و به تازگی پایش به رستورانهای محلی هم رسیده است. برای پخت این غذا، ابتدا آتشی درست میکنند و سپس چند قطعه سنگ تمیز از چشمه بر میدارند و در آتش میگذارند تا کاملا سرخ شود .
شیر گوسفند را در کاسه مسی میریزند و سپس سنگهای سرخ شده در آتش را داخل کاسه شیر میاندازند. شیر کاملا میجوشد و حالت ژله ای پیدا میکند. این غذا را با نان محلی میخورند.
سیرجینَه
صبحانه مخصوص سوباتانیهاست. برای پخت این صبحانه دلچسب آرد برنج را در مقداری شیر میریزند و هم میزنند و سپس چند عدد تخم مرغ داخل آن میریزند و با کمی شکر و زردچوبه دوباره هم میزنند و آن را در ماهیتابهای که روغنش داغ شده، سرخ میکنند .
جِزلِق
دنبه گوسفند را خرد میکنند . پس از داغ کردن و جوشاندن دنبه ، روغن آن کاملا جدا میشود و تکه های کوچک دنبه ته ظرف میماند که ترد و بسیار خوشمزه است که به آن جزلق میگویند . جزلق را با نان و برنج میخورند.
دریاچه نئور،مانده از دوران باستان
دریاچه نئوردر غرب ییلاق سوباتان و در ارتفاعات قرار گرفته است. نئور مرتفع ترین دریاچه یخچالی بازمانده از دوران باستان است. نئور در زبان اوستایی به معنای دریاچه است و همین موضوع ثابت میکند قدمت این دریاچه به قبل از اسلام برمیگردد. اگر اهل ماهیگیری هستید در این دریاچه که 2500 متر بالاتر از سطح دریاست ، میتوانید قزل آلاهای منحصر به فردی پیدا کنید که به قزلآلای رنگین کمانی معروف است.
این دریاچه حدود 420 هکتار است و عمق متوسط آن به سه الی هشت متر میرسد. آب دریاچه در پنج ماه از سال به قطر 80 سانتیمتر یخ میزند. دریاچه نئور بزرگترین دریاچه آب شیرین دائمی منطقه است. برای رسیدن به دریاچه نئو از سوباتان حدود 20 کیلومتر باید پیاده روی کنید. اگر این مسیر برایتان سخت است باید از نیسانهای محلی کمک بگیرید.
آبشار وِرَزان
این آبشار در روستای ورزان در شمال غربی سوباتان واقع شده و فاصله آن تا روستا حدود چهار کیلومتر است. آب رودخانه ورزان از شاخههای اصلی رودخانه لیسار است که از چشمههای ییلاقها سرچشمه گرفته و در مسیرش هنگام ریزش از صخرههای عظیم ورزان، آبشاری حدود 30 متر ایجاد میکند.
مسیر پیاده روی تا آبشار ورزان اصلا سخت نیست و با پیادهروی ساده و مشاهده دشتهای اطراف میتوانید زیبایی آبشار را از نزدیک ببینید
پارک جنگلی آلچالق
تا به حال بوتههای آلوچه را از نزدیک دیدهاید؟ اینجا سرزمین آلوچههای بوتهای است که آلچالق نامیده میشود. قسمت غرب جنگلهای لیسار روی تپههای کم ارتفاع و پوشیده از چمن بوتههای آلوچه است. به دلیل سرمای بیش از حد هوا و بادهای تند درختان آلوچه رشد قدی نمیکنند
و به صورت بوته و درختچههای کوتاه شکل میگیرند. مردم محلی این روستا و بعضی از گردشگران از آلوچهها برای غذا و البته رب و لواشک استفاده میکنند.فصل رسیدن این آلوچهها همیشه چند نفری را میبینید که با ظرفهایی که دردست دارند مشغول چیدن آلوچه هستند.
در این منطقه همچنین میتوانید در ماههای آخر تابستان قارچهای سفید ویژهای پیدا کنید. اواخر تابستان آب و هوای سوباتان سرد میشود و نمنم باران و مه و شبنم زمین را مرطوب میکند تا با اولین تابش خورشید قارچهای سفید از زمین بیرون بیایند.همزمان با طلوع آفتاب سرو کله این قارچ ها هم از دل خاک پیدا میشود. قارچها بیشتر در محل قدیمیآغلهای دامداران رشد میکنند.
البته برای چیدن این قارچها باید از افراد محلی کمک بگیرید که خدای نکرده قارچ سمیرا به جای قارچ سالم از زمین نچینید. حواستان به رنگهای غیر طبیعی قارچها باشد هر رنگ غیرطبیعی باید از طرف افراد محلی و با تجربه تایید شود.
محلههای اطراف سوباتان
ماجرای سفر به روستای سوباتان به همینجا ختم نمیشود. این منطقه ملحقات زیادی دارد که میتوانید علاوه بر لذت بردن از منطقه سوباتان،سری هم به محلههای اطراف آن بزنید.قلعه بین یوردی: در این محله اهالی قلعه بین لیسار زندگی میکنند که حدود 70 خانوار هستند. شغل اغلب آنها دامداری است.
مِیلَه بُلاغی: اینجا محله سکونت قوم تختهای لیسار و اهالی داوان است. حدود 50 خانوار دراین مکان سرسبز زندگی میکنند که تعداد آنها در فصل تابستان بیشتر هم میشود.
بازار: اشتباه نکنید،منظورمان بازار روز نیست. این منطقه هم یکی از محلههای سوباتان است. اکثر اهالی سوباتان در این محله سکونت دارند و این محل به ساکنین روستای خاصی از لیسار اختصاص ندارد. حدود 300 خانوار در این شهرک ییلاقی زندگی میکنند.
کَلَمَر: روستایی در دره پایین دست قلعه بین یوردی است. اهالی آن قشلاقنشین هستند و محل سکونت بیش از20 خانوار از دامداران لیساری در این مکان است .
گزنههونی: اهالی این محله از قوم شاندرمن هستند. تا چند سال پیش تعدادی از دامداران بهصورت دائمی در آنجا زندگی میکردند. درگزنه هونی بیش از 50 خانوار کنار هم زندگی میکنند .
هُونییَش: در این محله خانوادههایی از دامداران لیساری و اهالی لیسار محله اول و دوم و حجت محله و سوست زندگی میکنند . تعدادی از دامداران هنوز هم بهصورت دائمیدر این محل زندگی میکنند .
ماهار – علی حیدر: آخرین روستای شمال غربی سوباتان و مرز بین ییلاقهای لیسار و خطبه سرا،این منطقه است. در این محل جمعی از هره دشتی ها ، خصوصا طایفه آقاجانیها سکونت دارند. در این روستا و در مسیر بزرگترین شاخه رودخانه لیسار آبشار زیبایی قرار دارد که کمتر شناخته شده است. بهدلیل نبودن راه مناسب از سوباتان به ماهار، زیبایی این آبشار آن طور که باید مورد توجه قرار نگرفته است.
قلعه سلسال مقابل قلعه خشک
این قلعه تاریخی در پاییندست سوباتان واقع شده و تنها اثر تاریخی – معماری در این محل است. قلعه خشک که قلعهای سرسبز است در جهت مخالف قلعه سلسال بدون وجود چشمههای جوشان قرار دارد که به آن اقامتگاه بزرگان نیز میگویند. قلعه سلسال را لیسار هم مینامند. سلسال در لغت به معنی آب خنک و خوشگوار است.
در قدیم در ساخت قلعهها، آب و آب انبار همیشه به عنوان یک موضوع مهم بود به همین دلیل به نظر میرسد نامگذاری این قلعه به سلسال با نظریه ای درباره حمل آب بسیار خنک و خوشگوار این قلعه از طریق لولههای سفالین (تنبوشه) به آب انبار مرتبط باشد.
قوری دره،گورستان هفت هزار ساله
گورهای بزرگ سنگی قدمت سوباتان را به پنج الی هفت هزار سال پیش میرساند. وجود گورهای کلان سنگی در منطقه قوری دره سوباتان این واقعیت را اثبات میکند که تاریخ تمدن سوباتان به قبل از اسلام برمیگردد. یکی دیگر از آثار تاریخی سوباتان قبرستان زیری در سه کیلومتری شرق این منطقه است که قدمت این منطقه را به تاریخ قبل از اسلام میرساند .
نانواییهای سیار و زنانه
در سوباتان چند نوع نان محلی میتوانید پیدا کنید. اگر با دقت به اطراف نگاه کنید کنار خانههای چوبی یا چادرهای دامداران زنانی را میبینید که پای بساط نان پزی نشسته اند و نان میپزند. این نانها عطر و طعم خاصی دارد که نباید خوردن آن را از دست بدهید. اگر امکانش را داشته باشید، به همراه آوردن این نان برای مصرف شخصی و حتی سوغاتی پیشنهاد میشود.
سوجانون
نوع خاصی نان در سوباتان پخته میشود که خاص بودن آن به دلیل شیوه پخت آن است. به این ترتیب که برای پختن این نان پس از داغ شدن ساج، چونههای خمیر را که قبلا آماده شده با وردنه روی تخته مخصوص خمیرگیری به شکل دایره در آورده و آن را روی ساج میگذارند. این شیوه نانپختن از شیوه زندگی عشایری الگوبرداری شده است.
کومبَه
کومبه، نام دیگر یکی از نانهای محلی منطقه سوباتان است. برای درست کردن این نان، خمیر را چانه و آن را پهن میکنند. سپس خمیر را روی خاکستر داغ آتش میگذارند و روی آن راهم با خاکستر داغ میپوشانند. نان از دو طرف بالا و پایین پخته و سرخ میشود و پس از پختن با پارچه تمیزی خاکسترهای آن را پاک و با روغن محلی روی آن را چرب میکنند و با شیر یا چای میخورند.
گیاهان دارویی در دشتهای سوباتان
وقتی در دشت یا پای کوه یا حتی قله آن قدم میزنید آنچه میتوان لذت پیادهروی شما را کامل کند،عطر گلهایی است که بینتان پیچیده و هوش از سرتان میپراند. این گیاهان علاوه بر اینکه عطر بینظیری دارند از نظر دارویی نیز کاربردهای بیشماری دارند. با این گیاهان آشنا شوید.
یارپوز یا پونه: فقط کافی است به کناره جویهای آب در سوباتان توجه کنید. همهجا میتوانید بوتههای پونه را پیدا کنید. مردم سوباتان پونه را همراه ماست، ترشی، سالاد و میوههای محلی مصرف میکنند. همیشه به خصوص در فصل بهار و تابستان میتوانید زنان و دختران روستایی را ببینید که کنار جوی آب مشغول چیدن پونه هستند.
بالدِرقان یا گُلپَر: این گیاه یکی از مشهورترین گیاهان دارویی سوباتان است و در اکثر روستاهای اطراف خصوصاً «کَلَمَر» و «گنجخانه» میروید. گلپر یکی از منابع درآمد روستاییان این منطقه است. سالانه بیش از 50 تن دانه گلپر از سوباتان به بازارها ی استانهای مجاور فرستاده میشود
بومادران : به تراس خانههای روستایی قدم بگذارید تا بوی این گل را حس کنید. به این گیاه علف هزار برگ نیز میگویند مردم سوباتان از بو مادران برای درمان بواسیر و تب استفاده میکنند. بعضی از روستاییهای این منطقه در زمینهای روبه روی خانههایشان، بومادران میکارند تا کمک خرجشان باشد
شقایق: این گیاه اوایل خرداد در سوباتان می شکفد. روستاییها معتقدند شیره این گل خودرو خاصیت درمانی دارد.
گزنه : گیاهی با برگهایی پوشیده از خار گزنده که فقط کافی است با سطح پوست تماس پیدا کند و باعث سوزش و خارش شدید شود. سوباتانیها از گزنه هم استفاده دارویی کرده و هم با آن غذا میپزند. گزنه را خرد و مثل سبزی پلو «گزنه پلو» درست میکنند و با ماهی شور و کره محلی میخورند .
چمنزار بیدَه پِشت
این جا بام سوباتان است. تصور کنید چمنزاری وسیع در ارتفاع؛ جایی که به راحتی میتوانید کل منطقه را زیر نظر بگیرید. این دشت آنقدر وسعت دارد که هواپیماهای کوچک میتوانند در آن فرود بیایند و محل مناسبی برای برگزاری جشنهای بومی و ورزشهای محلی است.
این چمنزار وسیع و بینظیر حوضچه کوچک آبی هم دارد که با جمع شدن آبهای سطحی درست شده است. چمنزار بیده پشت همیشه چراگاه گوسفندان و محل دویدن اسبهای وحشی است.
استان گیلانسراسر زیبایی و طراوت است و با سفر به این خطه شمالی کشور می توانید هوای تازه تنفس کنید و نهایت لذت را ببرید. تا به حال به ییلاقی سفر کردهاید که آب از دل زمین بجوشد و بعد دوباره در زمین فرو رود؟ لذت خوابیدن در سکوت کوهپایه و بیدار شدن با صدای گنجشکها را تجربه کردهاید؟
تا به حال پای پیاده از محل سکونتتان تا دریاچه قدم زدهاید؟ در دشتهای بی پایان و سبز با گله اسبهای وحشی دویده و با گوسفندهای سفید شاخدار سلفی گرفتهاید؟ دشتهای شقایق و گلهای وحشی بهار و تابستان را لمس کردهاید؟ بوییدهاید؟نفس کشیدهاید درسبزی بیپایان دشت؟ و بعد دلتان بخواهد در آن دشت بیانتها بدوید؟… اینجا سوباتان است
سرزمین آب، آبادی، کوه، اسبهای وحشی و روستاییهای قدیمی. اینجا سوباتان است جایی که آب و ابر و کوه و زیبایی همه جمع است. بهشتی در ارتفاعات گیلان با دشتهایی وسیع و مراتعی سرسبز و در ههایی زیبا و بیانتها. روستایی بدون دکل برق و آنتنهای موبایل. بدون صدای ماشین،بوق، ترمز و گاز. اینجا سرزمین شگفتیهاست. با هم به آن قدم میگذاریم.
سوباتان کجاست؟
سوباتان در 20 کیلومتری غرب لیسار در نزدیکی تالش در استان گیلان واقع شده است. سوباتان از شمال به رودخانه لیسارمیرسد و از شرق با جنگلهای تالش هم مرز است. این منطقه از جنوب به ییلاقهای آسبومار جوکندان و از غرب به دریاچه نئور متصل است. سوباتان با ییلاقهای اردبیل 19 کیلومتر فاصله دارد.
این روستای تاریخی، محل سکونت خانوادههای لیساری است که فقط در بهار و تابستان میتوانند در آن جا بمانند از بس که زمستانهای سردی داشته و برف سنگین در این منطقه میبارد. سوباتان در ارتفاعی بین 1900 تا 2500 متر از سطح دریا قرار دارد برای همین زمستانهایش سرد و طاقتفرساست و حتی در تابستان هم میتوان لکههای برف را در ارتفاعات دید.
خانههای چوبی هنوز نفس میکشند
به غیر از طبیعت بینظیر و کوههای سر به فلک کشیده و بوی سبزی و آبادی، اولین منظرهای که نظرها را به خود جلب میکند، خانههای چوبی است. خانههای چوبی سوباتان قسمت مهمیاز بخش سنتی و قدیمیسوباتان است.
این خانههای چوبی با سقفهای شیروانی از تکههای چوب قهوهای در تابستان هم گرما را در خود نگه میدارد و درون آن بسیار گرم است. این خانهها بیشتر از چوبهای جنگلی لیسار ساخته شده است و تنه اصلی آن از چوب بلوط است. خانههای قدیمیتر که هنوز سرپا هستند از خانهای چوبی جدید قویتر و مقاومتر به جا ماندهاند.
در کنار این خانههای چوبی اتاقکهای چوبی کوچکتری به نام «کوم» وجود دارد. کومها برای نگهداری از گاو و گوسفندها ساخته شدهاند.
چطور بروید؟
برای رسیدن به سوباتان قدیمیترین مسیر، جاده جنگلی لیسار به سوباتان است. البته قبل از رسیدن به لیسار از هر شهری که هستید باید به رشت برسید. این جاده بیشتر از طرف گردشگران حرفهای استقبال میشود.اما اگر حرفهای نیستید و کودک زیر هفت سال همراهتان است، این جاده را انتخاب نکنید.
از رشت به هشت پر بروید و از هشت پر به سمت جاده اقاولر. البته در هشت پر باید خودروهای شخصیتان را جایی پارک کنید و با نیسانهای محلی به سمت سوباتان رفته و در بازار محلی آن پیاده شوید.اگر میخواهید ازاردبیل به سوباتان برسید اول باید به اردبیل بروید و بعد از آنجا به خلخال و سپس جاده نئور.
اگر اهل پیادهروی هستید میتوانید با پیادهروی 10 ساعته و استراحتهای کوتاه بین راه به سوباتان برسید. برای سفر با اتوبوس باید از تهران به آستارا و از آنجا به هشت پر بروید و بقیه ماجرا.
چی بخورید؟
اگر از روستا به سمت آبشار بروید یک بازار محلی سر راهتان میبینید که در رستورانها با میز و صندلیهایی که از چوب درختان جنگلی ساخته شده، سالهاست به مهمانان و گردشگران سرویس میدهند. در این رستورانها میتوانید این غذاهای محلی را سفارش بدهید. البته اگر در روستا خانه بگیرید میزبان شما هم میتواند این غذاها رابرایتان آماده کند.
سوجا دیلَه
غذایی که با گوشت پر چرب گوسفند پخته میشود . گوشت گوسفند را ریز ریز و در مخلوطی از روغن و کره سرخ میکنند. بعد کمیماست روی آن میریزند و روی حرارت ملایم میگذارند تا جا بیفتد.
کباب بره
مهمترین غذای مردم سوباتان کباب بره است. روبهروی در ورودی همه رستورانها یک گوسفند آویزان است. جلوی چشم مشتری از هر بخشی از گوسفند که دلشان بخواهد گوشت میبرند و همان جا به سیخ میکشند و کباب میکنند.
پِندیرَه ویسوج یا پنیر سرخ کرده
این غذا با پنیر تازه درست میشود. در فصل بهار پنیر تازه را در آب پنیر میجوشانند تا کمیسفت شود و هنگام برش دادن خرد نشود . بعد از اینکه کمیسفت شد آن را به ضخامت یک سانتی متر برش میدهند و در روغن محلی سرخ میکنند و روی برنج میریزند .
گوزِلی بریان یا بره بریان
غذای مخصوص مهمانیها و جشنهای رسمیمردم سوباتان این غذاست. برای طبخ گوزلی بریان، یک عدد بره کوچک را بطور کامل تمیز میکنند و در مقدار کمیآب میپزند. سپس شکم آن را از مغز گردو و سبزیجات محلی و ادویه پر میکنند.
قورتماج
این غذا از شیر تازه گوسفند درست میشود و بیشتر چوپانان آن را پخت میکنند و به تازگی پایش به رستورانهای محلی هم رسیده است. برای پخت این غذا، ابتدا آتشی درست میکنند و سپس چند قطعه سنگ تمیز از چشمه بر میدارند و در آتش میگذارند تا کاملا سرخ شود .
شیر گوسفند را در کاسه مسی میریزند و سپس سنگهای سرخ شده در آتش را داخل کاسه شیر میاندازند. شیر کاملا میجوشد و حالت ژله ای پیدا میکند. این غذا را با نان محلی میخورند.
سیرجینَه
صبحانه مخصوص سوباتانیهاست. برای پخت این صبحانه دلچسب آرد برنج را در مقداری شیر میریزند و هم میزنند و سپس چند عدد تخم مرغ داخل آن میریزند و با کمی شکر و زردچوبه دوباره هم میزنند و آن را در ماهیتابهای که روغنش داغ شده، سرخ میکنند .
جِزلِق
دنبه گوسفند را خرد میکنند . پس از داغ کردن و جوشاندن دنبه ، روغن آن کاملا جدا میشود و تکه های کوچک دنبه ته ظرف میماند که ترد و بسیار خوشمزه است که به آن جزلق میگویند . جزلق را با نان و برنج میخورند.
دریاچه نئور،مانده از دوران باستان
دریاچه نئوردر غرب ییلاق سوباتان و در ارتفاعات قرار گرفته است. نئور مرتفع ترین دریاچه یخچالی بازمانده از دوران باستان است. نئور در زبان اوستایی به معنای دریاچه است و همین موضوع ثابت میکند قدمت این دریاچه به قبل از اسلام برمیگردد. اگر اهل ماهیگیری هستید در این دریاچه که 2500 متر بالاتر از سطح دریاست ، میتوانید قزل آلاهای منحصر به فردی پیدا کنید که به قزلآلای رنگین کمانی معروف است.
این دریاچه حدود 420 هکتار است و عمق متوسط آن به سه الی هشت متر میرسد. آب دریاچه در پنج ماه از سال به قطر 80 سانتیمتر یخ میزند. دریاچه نئور بزرگترین دریاچه آب شیرین دائمی منطقه است. برای رسیدن به دریاچه نئو از سوباتان حدود 20 کیلومتر باید پیاده روی کنید. اگر این مسیر برایتان سخت است باید از نیسانهای محلی کمک بگیرید.
آبشار وِرَزان
این آبشار در روستای ورزان در شمال غربی سوباتان واقع شده و فاصله آن تا روستا حدود چهار کیلومتر است. آب رودخانه ورزان از شاخههای اصلی رودخانه لیسار است که از چشمههای ییلاقها سرچشمه گرفته و در مسیرش هنگام ریزش از صخرههای عظیم ورزان، آبشاری حدود 30 متر ایجاد میکند.
مسیر پیاده روی تا آبشار ورزان اصلا سخت نیست و با پیادهروی ساده و مشاهده دشتهای اطراف میتوانید زیبایی آبشار را از نزدیک ببینید
پارک جنگلی آلچالق
تا به حال بوتههای آلوچه را از نزدیک دیدهاید؟ اینجا سرزمین آلوچههای بوتهای است که آلچالق نامیده میشود. قسمت غرب جنگلهای لیسار روی تپههای کم ارتفاع و پوشیده از چمن بوتههای آلوچه است. به دلیل سرمای بیش از حد هوا و بادهای تند درختان آلوچه رشد قدی نمیکنند
و به صورت بوته و درختچههای کوتاه شکل میگیرند. مردم محلی این روستا و بعضی از گردشگران از آلوچهها برای غذا و البته رب و لواشک استفاده میکنند.فصل رسیدن این آلوچهها همیشه چند نفری را میبینید که با ظرفهایی که دردست دارند مشغول چیدن آلوچه هستند.
در این منطقه همچنین میتوانید در ماههای آخر تابستان قارچهای سفید ویژهای پیدا کنید. اواخر تابستان آب و هوای سوباتان سرد میشود و نمنم باران و مه و شبنم زمین را مرطوب میکند تا با اولین تابش خورشید قارچهای سفید از زمین بیرون بیایند.همزمان با طلوع آفتاب سرو کله این قارچ ها هم از دل خاک پیدا میشود. قارچها بیشتر در محل قدیمیآغلهای دامداران رشد میکنند.
البته برای چیدن این قارچها باید از افراد محلی کمک بگیرید که خدای نکرده قارچ سمیرا به جای قارچ سالم از زمین نچینید. حواستان به رنگهای غیر طبیعی قارچها باشد هر رنگ غیرطبیعی باید از طرف افراد محلی و با تجربه تایید شود.
محلههای اطراف سوباتان
ماجرای سفر به روستای سوباتان به همینجا ختم نمیشود. این منطقه ملحقات زیادی دارد که میتوانید علاوه بر لذت بردن از منطقه سوباتان،سری هم به محلههای اطراف آن بزنید.قلعه بین یوردی: در این محله اهالی قلعه بین لیسار زندگی میکنند که حدود 70 خانوار هستند. شغل اغلب آنها دامداری است.
مِیلَه بُلاغی: اینجا محله سکونت قوم تختهای لیسار و اهالی داوان است. حدود 50 خانوار دراین مکان سرسبز زندگی میکنند که تعداد آنها در فصل تابستان بیشتر هم میشود.
بازار: اشتباه نکنید،منظورمان بازار روز نیست. این منطقه هم یکی از محلههای سوباتان است. اکثر اهالی سوباتان در این محله سکونت دارند و این محل به ساکنین روستای خاصی از لیسار اختصاص ندارد. حدود 300 خانوار در این شهرک ییلاقی زندگی میکنند.
کَلَمَر: روستایی در دره پایین دست قلعه بین یوردی است. اهالی آن قشلاقنشین هستند و محل سکونت بیش از20 خانوار از دامداران لیساری در این مکان است .
گزنههونی: اهالی این محله از قوم شاندرمن هستند. تا چند سال پیش تعدادی از دامداران بهصورت دائمی در آنجا زندگی میکردند. درگزنه هونی بیش از 50 خانوار کنار هم زندگی میکنند .
هُونییَش: در این محله خانوادههایی از دامداران لیساری و اهالی لیسار محله اول و دوم و حجت محله و سوست زندگی میکنند . تعدادی از دامداران هنوز هم بهصورت دائمیدر این محل زندگی میکنند .
ماهار – علی حیدر: آخرین روستای شمال غربی سوباتان و مرز بین ییلاقهای لیسار و خطبه سرا،این منطقه است. در این محل جمعی از هره دشتی ها ، خصوصا طایفه آقاجانیها سکونت دارند. در این روستا و در مسیر بزرگترین شاخه رودخانه لیسار آبشار زیبایی قرار دارد که کمتر شناخته شده است. بهدلیل نبودن راه مناسب از سوباتان به ماهار، زیبایی این آبشار آن طور که باید مورد توجه قرار نگرفته است.
قلعه سلسال مقابل قلعه خشک
این قلعه تاریخی در پاییندست سوباتان واقع شده و تنها اثر تاریخی – معماری در این محل است. قلعه خشک که قلعهای سرسبز است در جهت مخالف قلعه سلسال بدون وجود چشمههای جوشان قرار دارد که به آن اقامتگاه بزرگان نیز میگویند. قلعه سلسال را لیسار هم مینامند. سلسال در لغت به معنی آب خنک و خوشگوار است.
در قدیم در ساخت قلعهها، آب و آب انبار همیشه به عنوان یک موضوع مهم بود به همین دلیل به نظر میرسد نامگذاری این قلعه به سلسال با نظریه ای درباره حمل آب بسیار خنک و خوشگوار این قلعه از طریق لولههای سفالین (تنبوشه) به آب انبار مرتبط باشد.
قوری دره،گورستان هفت هزار ساله
گورهای بزرگ سنگی قدمت سوباتان را به پنج الی هفت هزار سال پیش میرساند. وجود گورهای کلان سنگی در منطقه قوری دره سوباتان این واقعیت را اثبات میکند که تاریخ تمدن سوباتان به قبل از اسلام برمیگردد. یکی دیگر از آثار تاریخی سوباتان قبرستان زیری در سه کیلومتری شرق این منطقه است که قدمت این منطقه را به تاریخ قبل از اسلام میرساند .
نانواییهای سیار و زنانه
در سوباتان چند نوع نان محلی میتوانید پیدا کنید. اگر با دقت به اطراف نگاه کنید کنار خانههای چوبی یا چادرهای دامداران زنانی را میبینید که پای بساط نان پزی نشسته اند و نان میپزند. این نانها عطر و طعم خاصی دارد که نباید خوردن آن را از دست بدهید. اگر امکانش را داشته باشید، به همراه آوردن این نان برای مصرف شخصی و حتی سوغاتی پیشنهاد میشود.
سوجانون
نوع خاصی نان در سوباتان پخته میشود که خاص بودن آن به دلیل شیوه پخت آن است. به این ترتیب که برای پختن این نان پس از داغ شدن ساج، چونههای خمیر را که قبلا آماده شده با وردنه روی تخته مخصوص خمیرگیری به شکل دایره در آورده و آن را روی ساج میگذارند. این شیوه نانپختن از شیوه زندگی عشایری الگوبرداری شده است.
کومبَه
کومبه، نام دیگر یکی از نانهای محلی منطقه سوباتان است. برای درست کردن این نان، خمیر را چانه و آن را پهن میکنند. سپس خمیر را روی خاکستر داغ آتش میگذارند و روی آن راهم با خاکستر داغ میپوشانند. نان از دو طرف بالا و پایین پخته و سرخ میشود و پس از پختن با پارچه تمیزی خاکسترهای آن را پاک و با روغن محلی روی آن را چرب میکنند و با شیر یا چای میخورند.
گیاهان دارویی در دشتهای سوباتان
وقتی در دشت یا پای کوه یا حتی قله آن قدم میزنید آنچه میتوان لذت پیادهروی شما را کامل کند،عطر گلهایی است که بینتان پیچیده و هوش از سرتان میپراند. این گیاهان علاوه بر اینکه عطر بینظیری دارند از نظر دارویی نیز کاربردهای بیشماری دارند. با این گیاهان آشنا شوید.
یارپوز یا پونه: فقط کافی است به کناره جویهای آب در سوباتان توجه کنید. همهجا میتوانید بوتههای پونه را پیدا کنید. مردم سوباتان پونه را همراه ماست، ترشی، سالاد و میوههای محلی مصرف میکنند. همیشه به خصوص در فصل بهار و تابستان میتوانید زنان و دختران روستایی را ببینید که کنار جوی آب مشغول چیدن پونه هستند.
بالدِرقان یا گُلپَر: این گیاه یکی از مشهورترین گیاهان دارویی سوباتان است و در اکثر روستاهای اطراف خصوصاً «کَلَمَر» و «گنجخانه» میروید. گلپر یکی از منابع درآمد روستاییان این منطقه است. سالانه بیش از 50 تن دانه گلپر از سوباتان به بازارها ی استانهای مجاور فرستاده میشود
بومادران : به تراس خانههای روستایی قدم بگذارید تا بوی این گل را حس کنید. به این گیاه علف هزار برگ نیز میگویند مردم سوباتان از بو مادران برای درمان بواسیر و تب استفاده میکنند. بعضی از روستاییهای این منطقه در زمینهای روبه روی خانههایشان، بومادران میکارند تا کمک خرجشان باشد
شقایق: این گیاه اوایل خرداد در سوباتان می شکفد. روستاییها معتقدند شیره این گل خودرو خاصیت درمانی دارد.
گزنه : گیاهی با برگهایی پوشیده از خار گزنده که فقط کافی است با سطح پوست تماس پیدا کند و باعث سوزش و خارش شدید شود. سوباتانیها از گزنه هم استفاده دارویی کرده و هم با آن غذا میپزند. گزنه را خرد و مثل سبزی پلو «گزنه پلو» درست میکنند و با ماهی شور و کره محلی میخورند .
چمنزار بیدَه پِشت
این جا بام سوباتان است. تصور کنید چمنزاری وسیع در ارتفاع؛ جایی که به راحتی میتوانید کل منطقه را زیر نظر بگیرید. این دشت آنقدر وسعت دارد که هواپیماهای کوچک میتوانند در آن فرود بیایند و محل مناسبی برای برگزاری جشنهای بومی و ورزشهای محلی است.
این چمنزار وسیع و بینظیر حوضچه کوچک آبی هم دارد که با جمع شدن آبهای سطحی درست شده است. چمنزار بیده پشت همیشه چراگاه گوسفندان و محل دویدن اسبهای وحشی است.
حتما شما هم تاکنون تصاویر شهدای ایرانی را روی تیشرت ها دیده اید,این کار هم اکنون به خارج از مرزهای ایران هم رسیده است و برای شهدا ارج نهاده می شود. کمپین قهرمان توسط یک گروه هنری و با هدف ارج نهادن به شهدای کشورمان ایجاد شد و اکنون بازتاب این کمپین در خارج از کشور نیز مشاهده می شود.
امید سیفی مورودی، مبتکر طرح حکاکی نقش شهدا بر روی لباس جوانان می باشد. او با عشق و علاقه می خواهد همانگونه که خودش از ارزش وجودی شهدا اغنا شده هم نسلی هایش را هم از این باورها، ارزشها و اعتقادات سیراب کند.اما او امروز منتظر است پدران فرهنگ کشورش صدایش را بشنوند.
وی معتقد است باید خون شهدا به همان سرخی زمان ریختنش برای وطن و مردم بماند و حتی رنگدانه ای از آن نیز کم نشود.مورودی بیان داشت: این طرح الگوسازی مناسبی برای جوانان امروز است که با تقویت و فراهم سازی روش های اشاعه آن بین نسل جدید، این گروه از گمراهی و ستودن قهرمانان پوشالی بیگانه منفک می شوند.
این طرح باید جهانی شود
این مبتکر هدف والای خود از این طرح را اینگونه بیان داشت: می خواهم طرح طراحی تصاویر شهدا را جهانی کنم تا همگان معنای واقعی قهرمان را درک کنند و ایرانیان نیز بیش از پیش به اسطوره هایشان ببالند چرا که این تنها چیزی است که دنیای بیگانه غرب از آن به شدت واهمه دارد.
سیفی افزود: همیشه دلم می خواست جمله، کلمه و تصویر کسانی که به آنها تعلق خاطر دارم روی لباسم نگاشته شود و همین احساس نیز باعث شد تصمیم جدی برای انجام این کار بگیرم و از آنجایی که ارادتی خاص به شهید همت داشتم اولین تیشرتم را با عکس وی طراحی کردم.
نقش شهدا بر روی لباس جوانان لندن
شهدای مشهور ایرانی روی تی شرت جوانان لندن
رئیس سازمان اطلاعات و مبارزه با تروریسم کربلا از خنثی شدن عملیات تروریستی خبر داد که حجاج در مسیر النخیب را هدف قرارداده بود.
یک مقام در سازمان اطلاعات و مبارزه با تروریسم کربلا به خبرگزاری فرات نیوز گفت: این سازمان توانست یک گروهک تروریستی متشکل از هفت عضو وابسته به داعش را که قصد داشت حجاج در مسیر النخیب را هدف قرار دهد، بازداشت کند.
او افزود: این اقدام تروریستی خنثی شد و در عملیاتی پیش دستانه با کمک فرماندهی عملیات کربلا اعضای این باند بازداشت شدند.
النخیب در استان الانبار و در فاصله 250 کیلومتری شهر کربلاء قرار دارد.
ایسنا
منابع خبری با ارائه مستنداتی مدعی شدند که "هما عابدین"، دستیار ارشد "هیلاری کلینتون" نامزد حزب دموکرات انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، حلقه وصل کلینتون و گروه های افراطی است.
منابع خبری مستنداتی ارائه کردند که نشان میدهد "هما عابدین"، دستیار ارشد نامزد حزب دموکرات انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، حلقه وصل کلینتون و گروههای افراطی است.
دست راست هیلاری کلینتون کیست؟
به گزارش العالم، مطبوعات آمریکا "هما عابدین" را سایه کلینتون توصیف می کنند؛ زیرا به عنوان دستیار ارشد وی در رقابت های انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، در اغلب مناسبتها و رویدادها در کنار وی ظاهر می شود.
«هما عابدین»، 40 ساله، از دستیاران قدیمی "هیلاری کلینتون" در زمان تصدی سمت وزارت خارجه آمریکا و از اتباع آمریکایی پاکستانی تبار است که در زمان حاضر معاون ستاد انتخاباتی خانم کلینتون است و رقبای کلینتون وی را حلقه اتصال بین هیلاری و گروه های افراطی می دانند.
وی در ایالت میشیگان متولد شد و وقتی دو سال داشت، همراه خانواده به عربستان رفت و بعد از مدتی به آمریکا بازگشت و پدر و مادرش که هر دو مدرس بودند در دانشگاه جرج واشینگتن مشغول تدریس شدند.
عابدین همکاری خود را با هیلاری کلینتون از زمانی که وی بانوی اول آمریکا محسوب می شد، در دفتر اطلاع رسانی کاخ سفید آغاز کرد. زمانی که کلینتون مسئولیت وزارت خارجه آمریکا را عهده دار شد نیز این همکاری ادامه یافت و همچنان به قوت خود باقی است. وی سال 2010 با آنتونی وینر نماینده سابق دموکرات ایالت نیویورک ازدواج کرد.
بر اساس این گزارش درباره روابط هما عابدین با جماعت اخوان المسلمین شبهاتی وجود دارد که مخالفان کلینتون از آن بهره برداری می کنند؛ آنها وی را حلقه اتصال بین کلینتون و گروه های افراطی می دانند و حتی دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، هما عابدین را جاسوس سعودی در کنار تیم کلینتون توصیف کرد.
ساعت24-پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری به مناسبت هفته دولت، در قالب دادهنمایی اقدام به بازخوانی بیانات رهبر معظم انقلاب درباره مطالبات ایشان از دولت در حوزه اقتصاد مقاومتی پرداخته و مهمترین وظایف دولت در اقتصاد مقاومتی را تبیین نموده است.
متن بیانات رهبر معظم انقلاب که در این داده نما استفاده شده به این شرح است:
* اقتصاد مقاومتی مردمبنیاد است؛ یعنی بر محور دولت نیست و اقتصاد دولتی نیست، اقتصاد مردمی است؛ با ارادهی مردم، سرمایهی مردم، حضور مردم تحقّق پیدا می کند. امّا «دولتی نیست» به این معنا نیست که دولت در قبال آن مسئولیّتی ندارد؛ چرا، دولت مسئولیّت برنامهریزی، زمینهسازی، ظرفیّتسازی، هدایت و کمک دارد. حرم مطهر رضوی 01/فروردین/1393
* حرکت بر اساس برنامه، یکی از کارهای اساسی است، دولت نگذارند سیاست های اقتصادی کشور در هر زمانی دچار تذبذب و تغییرهای بی مورد شود. دیدار مسوولان و کارگزاران نظام 03/مرداد/1391
* دولت یک مصرفکننده بسیار بزرگ است. از بنزین بگیرید تا وسائل گوناگون پس صرفه جویی در مصرف را جدی بگیرید. دیدار رئیسجمهوری و اعضای هیات دولت 02/شهریور/1391
* کشور باید سیاست اقتصادیِ کلانِ روشن و مدوّن و برنامهریزی شده داشته باشد تا حوادث گوناگون نتواند تغییری در آن ایجاد کند. حرم مطهر رضوی 01/فروردین/1392
* در برابر عوامل تهدیدزا مانند سرازیر شدن تکانههای گوناگون اقتصادی دنیا به کشور توانایی مقاومت را بالا ببرید. جلسه تبیین سیاستهای اقتصاد مقاومتی 20/اسفند/1392
* در جهت عدم تأثیرگذاری غیرمنطقی کشورهای دیگر بر اقتصاد کشور اهتمام بیش از متعارف را لحاظ کنید. حرم مطهر رضوی 01/فروردین/1393
* شرایط را برای حضور مردم در اقتصاد با نظارت، هدایت، کمک به کسانی که احتیاج به کمک دارند و مقابله با سوءاستفاده و فساد اقتصادی آماده سازید. جلسه تبیین سیاستهای اقتصاد مقاومتی 01/فروردین/1393
* کشور را در مقابل تحریمها با کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و استفاده از یکپارچگی، ایمان و همت بلند مردم، برای گشودن راه مقاوم سازید. 17/فروردین/1393
* همه برنامههای اقتصادی دولت بایستی در مجموعه اقتصاد مقاومتی بگنجد؛حتّی برنامه ششم و بودجههای سالیانه! همه باید براساس اقتصاد مقاومتی شکل بگیرد. دیدار رئیسجمهور و اعضای هیأت دولت 04/شهریور/1394
* بخش های بیرون از دولت دیده بشوند؛ این ها می توانند در اقتصاد مقاومتی نقش ایفا کنند، ببینیدبسیج در مورد اقتصاد مقاومتی چه کارهایی می توانند انجام بدهند. دیدار رئیسجمهور و اعضای هیأت دولت 04/شهریور/1394
* دولت قرارگاه اقتصاد مقاومتی تشکیل بدهد؛ فرماندهی برایش بگذارد. جنگ اقتصادی جنگ است حالا در آن توپ و تیر و تفنگ نیست. دیدار رئیسجمهور و اعضای هیأت دولت 04/شهریور/1394
* در بخش های مختلف که هستید کمک کنید، هم در زیر مجموعههای خودتان، هم در حوزهی نفوذ خودتان.همه کمک کنید. جلسه سران قوا در حضور رهبر معظم انقلاب 06/اسفند/1392
* افزایش ارتباطات داشته باشید. منتها ارتباطات با چه کسی؟ اینها باید محاسبه بشود. دیدار عیدانه جمعی از مسئولان کشور 24/فروردین/1395
نتایج و دستاوردهای اجرای اقتصاد مقاومتی
* مهار گرانی / پیام به مناسبت آغاز سال 01/فروردین/95
* مصون سازی کشور در برابر تحریمها/ پیام به مناسبت آغاز سال 01/فروردین/95
* یافتن راه حل برای مشکل اشتغال / پیام به مناسبت آغاز سال 01/فروردین/95
* حل شدن مشکلات خارجی نظیر مسائل هسته ای علاوه بر حل مشکلات داخلی / 06/فروردین/94
* یافتن راه حل برای آسیبهای اجتماعی ناشی از بیکاری دیدار فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش/ 19/بهمن/94
* از بین رفتن عمده مشکلات ناشی از دشمن پیام به مناسبت آغاز سال/ 01/فروردین/95
* حل مشکلات تولید داخلی پیام به مناسبت آغاز سال/ 01/فروردین/95
* حل مشکل رکود / پیام به مناسبت آغاز سال 01/فروردین/95
ایسنا