بازدید امروز : 71
بازدید دیروز : 124
کل بازدید : 363164
کل یادداشتها ها : 1747
فقه غدیر
غدیر دریایى از معارف است. فقه، فرهنگ، کلام، اخلاق و تفسیر، همه را دارد؛ ولى دریغ که گوهرهایش تا کنون استخراج نشده است، هر چند دستان سخاوتمند امواج غدیر گاه دانههاى گرانبهایى را به ساحلنشینانش ارزانى داشته است. در این نوشتار بر آنیم نگاهى به فقه غدیر افکنیم، پیش از ورود به بحث توجه به چند نکته ضرورى مىنماید:
* مراد از فقه غدیر اعمال مستحب این روز است. روایات سى و شش عمل را در این روز مستحب شمردهاند که ما آنها را به ترتیب حروف الفبا ارائه مىکنیم.
* این تعداد حکم براى یک روز نشان از اهمیت، حساسیت و عظمت آن دارد. در اسلام براى هیچ روزى، هر چند بسیار مهم و مقدس، این تعداد حکم ارائه نشده است. در برخى از روزهاى مهم مانند فطر و قربان، عرفه و مباهله اعمال متعددى مستحب شمرده شده، ولى اگر همه آنها را به یکدیگر ضمیمه کنیم، با مستحبات غدیر برابرى نمىکنند.
* دومین ویژگى فقه غدیر جامعیت است. در هر زمینهاى عملى وارد شده، اعمالى جامع و بى کم و کاست؛ از عمل عبادى تا برنامه سیاسى همایش و طرح اقتصادى ایجاد مساوات همه در فقه غدیر گرد آمده است. گستردگى و غناى این اعمال چنان است که مىتوان گفت در آینه فقه کامل غدیر کمال دین تجلى یافته است.
* سومین ویژگى فقه غدیر این است که براى اعمال آن فضیلتهاى منحصر بفرد قرار دادهاند؛ که در جاى دیگر به چشم نمىخورد و این حتى از فضیلتهاى ماه رمضان نیز بیشتر است. مرحوم میرزا جواد آقا تبریزى مىگوید: « فضیلتى که براى روز غدیر وارد شده نسبت به فضیلتهاى ماه رمضان زیادتر است. » (1)
* در خلال اعمال غدیر به برخى از این فضیلتها اشاره خواهد شد. چرا این حجم از اعمال را، با آن همه فضیلت، براى روز غدیر قرار دادهاند؟ امام صادق (ع) در پاسخ بدین پرسش مىفرماید: « اعظاما لیومک؛ (2) تا با این اعمال روز غدیر را بزرگ بدارى » . این سخن امام ششم(ع) دو حقیقت را آشکار مىسازد: یکى اینکه باید روز غدیر را بزرگ داشت و دیگر اینکه بزرگداشت غدیر با انجام دادن اعمال ویژه این روز تحقق مىیابد.
افطارى دادن
در میان اعمل روز غدیر افطارى دادن به مؤمن جایگاهى والا دارد. بر اساس روایات در این عمل فضیلتى بزرگ نهفته است. امام على(ع) مىفرماید: من افطر مؤمنا فى لیلة فکأنما افطر فئاما... (3)
کسى که مؤمن روزهدارى رادر غدیر افطار دهد، مانند این است که ده فئام را افطار داده است. فردى پرسید: اى امیرمؤمنان(ع) « فئام » چیست؟ حضرت فرمود: صد هزار پیامبر(ص) و صدیق و شهید.
شبیه به این روایت، حدیثى از امام صادق(ع) نیز نقل شده است. (4) بر اساس برخى از روایات امام رضا(ع) در روز غدیر گروهى را براى افطار نزد خود نگاه داشت . (5)
برادر شدن
روز ولایت روز برادرى است و روز برادرى روز ولایت است؛ این دو با یکدیگر پیوندى ناگسستنى دارند و حلقه وصلشان ایمان است؛ زیرا از سویى ایمان با ولایت پا مىگیرد و از سوى دیگر اهل ایمان برادر یکدیگرند. (انما المؤمنون اخوة) (6)
به همین دلیل عقد برادرى یکى از آداب روز غدیر شمرده شده است. این عقد به صورت زیر است : یکى از دو نفر دست راست خود را بر دست راست دیگرى مىگذارد و مىگوید:
و اخیتک فى الله و صافیتک فى الله و صافحتک فى الله و عادهت الله و ملائکته و رسله و انبیائه و الائمة المعصومین(ع) على أنى إن کنت من اهل الجنة و الشفاعة و أذن لى بأن أدخل الجنة لا ادخلها الا و أنت معى.
با تو در راه خدا برادر مىشوم؛ با تو در راه خدا راه صفا و صمیمیت در پیش مىگیرم؛ با تو در راه خدا دست مىدهم و با خد، ملایکه، کتابه، فرستادگان و پیامبرانش و ائمه معصومین(ع) عهد مىبندم که اگر از اهل بهشت و شفاعت شده، اجازه ورود به بهشت یافتم، داخل آن نشوم مگر آنکه تو با من همراه شوى.
آنگاه دیگرى مىگوید: قبلت؛ یعنى، قبول کردم. سپس مىگوید: اسقطت عنک جمیع حقوق الاخوة ما خلا الشفاعة و الدعاء و الزیارة ؛ جز شفاعت و دعا و زیارت، همه حقوق برادرى را ساقط کردم. (7)
بیرازى جستن
امام صادق(ع) فرمود: تبرى إلى الله عز و جل ممن ظلمهم حقهم؛ (8) در روز غدیر از کسانى که به اهل بیت(ع) ستم کردند بیزارى مىجویى.
پوشیدن لباس پاکیزه و نو
امام صادق(ع) فرمود: یحب ... أن یلبس المؤمن انظف ثیابه و افخرها؛ (9) در روز غدیر لازم است مؤمن پاکیزهترین و فاخرترین لباس خود را بپوشد. مرحوم میرزا جواد آقا تبریزى این عمل را از مستحبات مؤکد غدیر مىشمرد. (10)
تبریک و تهنیت
تبریک و تهنیت از برجسته ترین آداب هر عیدى است. در اسلام نیز سنت تبریک و تهنیت در عید غدیر جایگاهى ویژه یافته است. پیامبر(ص) بر تبریک گفتن در این تأکید مىورزید و به مردم مىفرمود: هنئونى هنئونى؛ (11) به من تهنیت بگویید، به من تهنیت بگویید.
امام صادق(ع) شیوه تهنیت گفتن در روز غدیر را چنین آموزش داده است: وقتى یکدیگر را ملاقات کردید، بگویید: الحمدلله الذى اکرمنا بهذا الیوم و جعلنا من الموفین بعهده الینا و میثاقه الذى واثقنا به من ولایة ولاة امره و القوام بقسطه و لم یجعلنا من الجاحدین و المکذبین بیوم الدین. (12) ؛ سپاس خداى را که ما را به این روز گواهى داشت و ما را از مؤمنان و کسانى قرار داد که به پیمان و میثاقى که در باره والیان امرش و بر پا دارندگان قسط و عدالتش از ما گرفته است وفا کردیم و ما را از انکارکنندگان و تکذیبکنندگان رستاخیز قرار نداد.
امام رضا(ع) فرمود که، هنگام برخورد با یکدیگر بگویید: الحمدلله الذى جعلنا من المتمسکین بولایة امیرالمؤمنین(ع) (13) ؛ سپاس خداى را که ما را از تمسککنندان به ولایت امیرمؤمنان(ع) قرار داده است.
تبسم
امام رضا(ع) فرمود: ...و هو یوم التبسم فى وجوه الناس من اهل الایمان فمن تبسم فى وجه اخیه یوم الغدیر نظر الله الیه یوم القیامة بالرحمة و قضى له الف حاجة و بنى له فى الجنة قصرا من در بیضاء و نضر وجهه ... (14) ؛ روز غدیر روز تبسم به روى مؤمنین است. کسى که در این روز به روى برادر مؤمنش تبسم کند، خداوند، در روز قیامت، نظر رحمت به او مىافکند، هزار حاجتش را برآورده ساخته و قصرى از در سفید برایش بنا مىکند و صورتش را زیبا مىسازد.
توسعه زندگى
در روز غدیر، باید چهره زندگى عوض شود. همه باید بکوشند برنامه عادى زندگى خود را بر هم زده و آن را با رفتارهایى سخاوتمندانهتر و نشاطانگیزتر بیارآیند تا همگان در همه جا طعم شیرین عید را بچشند و رایحه دلانگیز آن را استشمام کنند. یقینا در صدر توسعه دادن زندگى توسعه مالى قرار دارد. امام رضا(ع) فرمود: هو الیوم الذى یزید الله فى مال من عبدالله و وسع على عیاله و نفسه و اخوانه... (15) ؛ روز غدیر روزى است که خداى متعال در مال کسى که خدا را عبادت کند و بر خانواده، خویشتن و برادران ایمانىاش توسعه دهد فزونى پدید مىآورد.
جشن گرفتن
امام رضا(ع) در عید غدیر احوال کسان و اطرافیان خود را تغییر داد و وضع تازهاى در آنان ایجاد کرد. (16)
حمد کردن
پیامبر(ص) فرمود: یکى از سنتها این است که مؤمن، در روز غدیر، صد بار بگوید: الحمدلله الذى جعل کمال دینه و تمام نعمته بولایة امیرالمؤمنین على بنابیطالب(ع). (17)
دعا
معصومان(ع) پیروانشان را به دعا در روز غدیر سفارش کردهاند. دعاهاى ویژه این روز عبارت است از:
1ـ دعایى که با این جمله آغاز شده است: اللهم انک دعوتنا إلى سبیل طاعتک... (18)
2ـ دعایى که در آغاز این عبارت دیده مىشود: اللهم انى اسئلک بحق محمد نبیک و على ولیک و الشأن و القدر الذى خصصتهما دون خلقک... (19) این دعا در مفاتیحالجنان ذکر شده است. (20)
3ـ دعایى که با این جمله آغاز شده است: اللهم بنورک اهتدیت و بفضلک استغنیت ... (به بحارالانوار، ج 95، ص 318 مراجعه شود.)
دید و بازدید
دید و بازدید یکى از آداب روزهاى عید و شادى است. این سنت مردم را شادابتر و نام و یاد عید را در دل و ذهنشان ریشهدارتر مىکند. اسلام همین سنت را براى عید غدیر در نظر گرفته و آن را مورد تأکید قرار داده است.
امام رضا(ع) فرمود: من زار مؤمنا ادخل الله قبره سبعین نورا و وسع فى قبره، و یزور قبره کل یوم سبعون الف ملک یبشرونه بالجنة. (21) ؛ کسى که در روز غدیر به دیدار مؤمنى برود خداوند هفتاد نور بر قبر او وارد و قبرش را وسیع مىسازد؛ هر روز هفتاد هزار فرشته قبرش را زیارت کرده، به او بشارت بهشت مىدهند .
روزه
روزه در روز غدیر، بسیار مستحب است و فضیلتى استثنایى دارد.
امام على(ع) فرمود: إذا اخلص المخلص فى صومه لقصرت ایام الدنیا عن کفائته. (22) ؛ اگر بنده مخلصى در روزه این روز اخلاص داشته باشد، همه روزهاى دنیا توان برابرى با آن را ندارد؛ به عبارت دیگر، اگر کسى تمام روزهاى دنیا زنده باشد و همه را روزهدار سپرى کند، ثوابش کمتر از ثواب روزه این روز خواهد بود.
نخستین جانشین راستین رسول خدا همچنین فرمود: ...و جعل الجزاء العظیم کفاءة عنه. (23) ؛ ... خداوند در برابر روزه عید غدیر پاداشى بزرگ نهاده است.
زیارت
یکى از اعمال روز غدیر زیارت امیرمؤمنان على(ع) است. زیارت آن حضرت(ع) به دو صورت ممکن است:
1 ـ زیارت در حرم مطهر :
امام رضا(ع) به احمد بنمحمد بنابى نصربزنطى فرمود: اى فرزند ابونصر، هر کجا بودى در روز غدیر کنار قبر امیرمؤمنان(ع) حاضر شو! همانا خداوند در این روز گناه شصت سال مرد و زن مؤمن را مىآمرزد. به درستى که پروردگار در این روز دو برابر آنچه در ماه رمضان شب قدر و شب عید فطر آزاد مىکند، مىرهاند. (26)
2ـ زیارتهاى عمومى این زیارت، که به حرم مطهر اختصاص ندارد و ارادتمندان ولایت در همه جا مىتوانند از آن بهره گیرند، دو مورد است:
الف. زیارت امین الله؛ (28)
ب. زیارت روایت شده از امام صادق(ع) (29) . هر دو زیارت در مفاتیح ذکر شده است.
زینت دادن
آراستن پیکر و آذین بستن خانه، کوچه و بازار، در روزهاى عید، عملى رایج است. عیدى در ذهن و دل مردم زنده است که در آن خویش را بیارایند و در و دیوار را آذینبندى کنند. چون عید غدیر بزرگترین عید است مردم باید در آن، بیش از هر عید دیگر، شادمانى کنند و خود و جامعه را بیارایند. فضیلت این عمل بسیار است، امام رضا(ع) فرمود: روز غدیر روز زینت است، کسى که براى روز غدیر زینت کند خداوند همه گناهان کوچک و بزرگش را آمرزیده، فرشتگانى به سویش مىفرستد تا حسنات او را بنویسند و تا عید غدیر سال بعد بر درجات او بیفزایند.
شادى کردن
امام على(ع) فرمود: و اظهروا ... السرور فى ملاقاتکم؛ (32) در برخوردها شادى را آشکار کنید.
امام صادق(ع) فرمود: روز غدیر روز خوشحالى و شادى است. (33)
شکر گزارى
امام على(ع) فرمود: در روز غدیر، خداى را بر آنچه به شما ارزانى داشته( نعمت ولایت) شکر کنید. (34)
صدقه دادن
روز غدیر یکى از مستحبات مؤکد صدقه دادن است. امام على(ع) فرمود: الدرهم فیه بمائتى الف درهم (35) ؛ فضیلت یک درهم که در روز غدیر داده شود، با فضیلت دویست هزار درهم برابر است.
صلوات فرستادن
امام صادق(ع) فرمود: در روز غدیر، بر محمد و اهل بیتش صلوات بسیار مىفرستى. (36)
طعام دادن
در روز غدیر غذا دادن به مؤمنان اهمیت بسیار دارد، امام صادق(ع) مىفرماید: و اطعم اخوانک؛ (37) در روز غدیر، برادران دینىات را اطعام کن.
امام رضا(ع) در فضیلت این عمل فرمود: من اطعم مؤمنا کان کمن اطعم جمیع الانبیاء و الصدیقین؛ (38) کسى که مؤمنى را در روز غدیر غذا دهد مانند فردى است که تمام پیامبران و صدیقین را غذا داده است. اهمیت طعام دادن در این روز به اندازهاى است که امام صادق(ع) روز غدیر را روز اطعام (39) خوانده است.
عبادت
امام رضا(ع) فرمود: هو الیوم الذى یزید الله فى مال من عبد فیه... (40) ؛ غدیر روزى است که خداوند بر مال کسى که در آن عبادت کند، مىافزاید ...
عطر زدن
بر اساس برخى از روایات امام صادق(ع) مؤمنان را به استعمال عطر در روز غدیر سفارش کرده است. (41)
عمل صالح انجام دادن
روى ان العمل فیه یعدل ثمانین شهرا و روى انه کفارة ستین سنة. (42) ؛ روایت شده که کردار نیک در روز غدیر، با عمل هشتاد ماه برابرى مىکند؛ و نیز روایت شده که کردار نیک در این روز کفاره شصت سال است.
غسل کردن
علماى شیعه بر استحباب غسل در روز غدیر اجماع دارند (43) و آن را مستحب مؤکد مىدانند. (44) بهتر این است که غسل در اول روز انجام گیرد. (45)
قضاى حوائج مؤمنان
امام صادق(ع) فرمود: واقض حوائج اخوانک؛ (46) در عید غدیر حاجتهاى برادرانت را برآور!
کمک کردن
کمک کردن به ضعیفان و نیازمندان پیام ویژه صاحب غدیر براى روز غدیر است؛ پیامى که به فرمان حضرت(ع) باید دهان به دهان به همه مردم ابلاغ شود: و لیعد الغنى على الفقیر و القوى على الضعیف؛ (47) باید در روز غدیر ثروتمند به تهیدست و توانا به ناتوان کمک کند.
گذشت و آشتى کردن
چشمپوشى از گناه برادران و برقرارى ارتباط دوستانه از دیگر مستحبات روز غدیر شمرده شده است. (48)
گشاده رویى
امام على(ع) فرمود: و اظهروا البشر فیما بینکم؛ (49) با یکدیگر با گشادهرویى برخورد کنید.
مساوات
امام على(ع) فرمود: و ساووا بکم ضعفائکم؛ (50) میان خویش و ضعیفان مساوات ایجاد کنید.
مصافحه
امام على(ع) فرمود: إذا تلاقیتم فتصافحوا بالتسلیم؛ (51) وقتى در روز غدیر یکدیگر را ملاقات کردید به هم دست بدهید و سلام کنید.
مهربانى و عطوفت کردن
امام على(ع) فرمود: و التعاطف فیه یقتضى رحمة الله و عطفه... (52) ؛ با یکدیگر عطوفت و مهربانى کردن در روز غدیر، موجب رحمت و عطوفت خداى متعال خواهد شد .
مهمان کردن
امام رضا(ع) در روز غدیر گروهى را براى افطار نزد خود نگاه داشت. (53)
نماز
1ـ نماز شب عید غدیر
این نماز دوازده رکعت است. هر دو رکعت یک تشهد دارد و در پایان رکعت دوازدهم باید سلام داد. در هر رکعت، بعد از سوره حمد توحید ده بار و آیةالکرسى یک بار خوانده مىشود. در رکعت دوازدهم باید هر یک از حمد و سوره را هفت بار خواند و این ذکر را ده بار در قنوت تکرار کرد: لا اله الا الله وحده لا شریک له، له الملک و له الحمد یحیى و یمیت و یمیت و یحیى و هو حى لا یموت بیده الخیر و هو على کل شى قدیر. در دو سجده رکعت آخر، این ذکر ده بار خوانده مىشود: سبحان من احصى کل شى علمه سبحان من لا ینبغى التسبیح الا له سبحان ذى المن و النعم سبحان ذى الفضل و الطول سبحان ذى العز و الکرم اسألک بمعا قد العز من عرشک و منتهى الرحمة من کتابک و بالاسم الاعظم و کلماتک التامة ان تصلى على محمد رسولک و اهل بیته الطیبین الطاهرین و ان تفعل بى کذا و کذا [به جاى کذا و کذا حاجت خود را ذکر کند] و سپس بگوید انک سمیع مجیب. (54)
2ـ نماز روز عید غدیر
نیم ساعت پیش از ظهر غدیر، دو رکعت نماز مستحب است. در هر رکعت بعد از حمد، سورههاى توحید، قدر و آیةالکرسى ده بار خوانده مىشود. (55)
3ـ نماز مسجد غدیر
امام صادق(ع) فرمود: یستحب الصلاة فى مسجد الغدیر؛ (56) نماز در مسجد غدیر مستحب است.
نیکى و احسان
امام على(ع) فرمود: تباروا یصل الله الفتکم و البر فیه یثمر المال و یزید فى العمر. (57) ؛ به یکدیگر نیکى کنید که خداوند الفت میان شما را پایدار مىسازد و نیکى در این روز موجب افزایش مال و عمر مىشود.
امام صادق(ع) فرمود: ... و اکثر برهم. (58) ؛ در روز غدیر به برادران ایمانى، بسیار نیکى کن.
وام گرفتن براى کمک به دیگران
امام على(ع) فرمود: من استدان لإخوانه و أعانهم فأنا الضامن على الله إن ابقاه قضاه و إن قبضه حمل عنه. (59) ؛ کسى که وام بگیرد تا به برادران مؤمنش کمک کند از سوى خدا ضمانت مىکنم که اگر او را زنده نگه داشت، بتواند وامش را بپردازد و اگر نگه نداشت، آن دین از دوش او برداشته شود .
توجه به دو نکته آشکار مىسازد که چگونه روز غدیر روزى ویژه به شمار آمده، کمک کردن به دیگران در آن عملى بسیار مهم است.
الف) هر چند وام گرفتن از نظر شرع کار چندان مرغوبى نیست، ولى این کار براى کمک به دیگران مستحب قرار داده شده است.
ب) اسلام حقالناس را بسیار مهم شمرده است، ولى در روایت آمده که اگر وام گیرنده توفیق حیات نیافت، خداوند حق مالى قرضدهنده را از دوش او برمىدارد.
هدیه دادن
امام على(ع) فرمود: هبو ـ أو هیئوا ـ لاخوانکم و عیالکم عن فضله؛ (60) از آنچه خداى متعال بر شما ارزانى داشته، به خانواده و برادرانتان ببخشید. (61)
و نیز فرمود: تهادوا نعم الله کما مناکم ؛ نعمتهاى خداوند را به یکدیگر هدیه کنید همان طور که به شما عطا فرموده است.
امام رضا(ع) فرمود: أفضل على اخوانک فى هذا الیوم؛ (62) در این روز بر برادرانت بخشش کن.
امام رضا(ع) در این روز براى خانواده گروهى از اصحاب غذا، گندم، لباسهاى نو و حتى انگشتر و کفش فرستاد. (63)
همایش
گردهمایى یکى از اعمال و احکام روز غدیر است. این دستور الهى ـ سیاسى در راستاى تقویت ارتباط با ولایت و رهبرى الهى و پایبندى به لوازم آن صادر شده است.
على(ع) فرمود: ... واجمعوا یجمع الله شملکم؛ (64) در روز غدیر، گرد هم آیید تا خداوند امورتان را از نابسامانى و پراکندگى برهاند
وقتی عددها این طور به صراحت سخن میگویند، عجیب هم نیست که به اطراف خود نگاهی بیندازیم و افراد زیادی را درگیر این بیماری ببینیم. بنابراین کسب اطلاعاتی در این باره ضروری به نظر میرسد؛ اینکه بدانیم شایعترین سرطانها در میان ایرانیان کدامند یا به عبارتی هر یک از ما بیشتر در معرض ابتلا به کدام نوع از سرطانها قرار داریم؟
دانستن در این باره – و همچنین کسب اطلاعاتی درباره? چرایی بروز بیشتر این نوع از سرطانها در کشورمان - به ما کمک میکنند تا هر چه را که میتواند منجر به ایجاد آنها شود (تا جایی که در اختیار ما باشد)، از زندگی خود حذف کنیم و با تلاش در جهت کاهش این عوامل در میان اطرافیان و هموطنان خود، از یک زندگی سالم و طولانی بهرهمند شویم. این موضوعی است که قصد داریم در این گزارش، به آن بپردازیم.
با نگاهی به منابع اطلاعاتی مختلف، در مییابیم که شیوع انواع خاصی از سرطانها در کشور ما، بیشتر از موارد دیگر است. سرطان معده، سرطان پوست، سرطان سینه و سرطان مری از آن جملهاند و بیشترین شیوع را در کشورمان دارند. در این میان، سرطان معده با شیوع زیاد در مناطق مختلف کشورمان، رتبه? نخست را به خود اختصاص داده است. اما اگر بخواهیم این آمار را براساس جنسیت بررسی کنیم، شایعترین سرطان در میان مردان، سرطان معده و در میان زنان، سرطان سینه است.
اگر بخواهیم چرایی بروز این سرطانها – نسبت به سایر انواع آن - را مورد بررسی قرار دهیم، باید به عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی – که زمینه ساز انواع سرطانها هستند – توجه کنیم. در بروز بعضی سرطانها، عوامل ژنتیکی نقش دارند. اما درصد بیشتری از سرطانها تحت تاثیر عوامل محیطی به وجود میآیند.
سرطان معده – به عنوان شایعترین و کشندهترین سرطان در کشورمان – بیماریای است که در آن افزایش سلولهای سرطانی در معده، باعث ایجاد زخم در این ناحیه میشود. درباره? دلایل ایجاد این بیماری، میتوان اظهار داشت که هرچند هنوز علت واقعی ایجاد آن برای پزشکان ناشناخته مانده، اما آنها نقش عوامل ژنتیکی و وراثتی را در بروز این بیماری، در کل منتفی دانستهاند. بیشتر احتمال دارد که این بیماری بر اثر عوامل محیطی ایجاد شود. در کشور ما بیشترین ابتلا به این بیماری، در استانهای شمالی و شمال غربی کشور گزارش شده که آن را با نوع خاک کشاورزی و آب مصرفی این مناطق مرتبط میدانند. هرچند این مسئله هنوز به طور کامل به اثبات نرسیده، اما پزشکان، رژیم غذایی افراد و نوع تغذیه? آنها را بر احتمال ابتلا به سرطان معده موثر میدانند. آنها در این باره هشدار میدهند که بهتر است افراد از مصرف غذاهای دودی و نمک اندود و همچنین گوشت قرمز (به مقادیر زیاد) خودداری کرده، و مقادیر بالایی از ماهی، میوهها و سبزیجات سالم را در برنامه? غذایی خود بگنجانند.
از دیگر سرطانهای شایع در ایران، سرطان سینه است که میزان شیوع آن در کشورمان، در حدود چهار برابر میانگین جهانی بوده و همچنین سن ابتلا به آن، در حدود ده سال از این میانگین پایینتر است. در این مورد نیز، پزشکان هنوز دلیل قطعی بروز بیماری را نشناختهاند اما گفته میشود که نقش ژنتیک در ابتلای افراد به آن، تنها در حدود پنج درصد است. هر چند در کشور ما – به این دلیل که میزان شیوع این بیماری بسیار متفاوت با آمار جهانی است – این موضوع هنوز مبهم است و لازم است که درباره? نقش آن هم تحقیقات وسیعی صورت گیرد.
بنا بر اعلام پزشکان، مهمترین عامل در ایجاد سرطان سینه، هورمونهای جنسیاند، و افزایش هورمون استروژن در بدن، میتواند منجر به بروز این بیماری شود. همچنین هر چه سنین باروری یک زن طولانیتر شود، احتمال ابتلای او به این بیماری نیز بالاتر میرود. هر چند که عامل اصلی ایجاد سرطان سینه مشخص نیست، اما مواردی وجود دارند که به طور قطع میتوانند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهند؛ داشتن رژیم غذایی سالم، داشتن وزن متعادل، خودداری از کشیدن سیگار و قرار گرفتن در معرض دود آن، از آن جملهاند.
سرطان پوست نیز در بین سه سرطان نخست از نظر شیوع در کشورمان، قرار میگیرد. این بیماری به دلیل داشتن انواع مختلف، لازم است که از جهات مختلفی بررسی شود. هر چند که زمینههای ارثی نیز میتوانند باعث ایجاد این بیماری شوند، اما پزشکان – به طور کلی – مهمترین عامل شناخته شده در ایجاد آن را، تماسهای مکرر پوست با اشعه? ماورای بنفش خورشید در طی سالهای طولانی میدانند. به همین دلیل، این بیماری – اگر چه میتواند همه را در معرض خطر قرار دهد – اما به طور مشخص، در نقاط خاصی از کشورمان (همچون مناطق کویری و گرم و خشک) و همچنین در افراد خاصی (مثلا کسانی که هر روزه مدت زمانی طولانی را در زیر آفتاب کار میکنند، به خصوص اگر پوست روشنی دارند) بیشتر بروز پیدا میکند. بر همین اساس، راهکارهای جلوگیری از ایجاد آن هم، واضحتر است؛ افراد – به خصوص آنها که به دلیل داشتن پوست روشن، بیشتر مستعد ابتلا به این بیماریاند – باید از قرار گرفتن به طور مداوم و طولانی در معرض آفتاب، خودداری کرده و در هنگام تماس با آفتاب، از کرمهای ضد آفتاب و پوشانندههایی مانند دستکش و کلاه استفاده کنند.
البته اشاره به این نکته هم لازم است که در ایجاد سرطان پوست عوامل دیگری مانند تماس مکرر با اشعه? ایکس، تماس مکرر با برخی مواد شیمیایی مانند آرسنیک، قطران و... هم میتوانند موثر باشند، اما تاثیرگذاری آنها بسیار کمتر است و به ندرت رخ میدهد. سرطان مری، سرطان شایع دیگری است که اگر چه در همه جای کشورمان، آمار ابتلا به آن نسبتا بالاست اما در استانهای شمالی کشور شیوع بیشتری دارد (که میشود در این باره، آنچه را که درباره? سرطان معده برشمردیم، در اینجا نیز تکرار کنیم). مانند بسیاری از سرطانهای دیگر، برای این مورد هم هنوز، علت قطعی و دقیقی ذکر نشده است، اما بنا بر یافتهها، به نظر میرسد که مصرف الکل، سیگار و غذا و نوشیدنیهای بسیار داغ، خطر ابتلا به این سرطان را افزایش میدهند.
سرطانهای روده، ریه، مثانه، پروستات و کبد نیز، از انواع دیگر سرطانهای شایع در کشورمان هستند که از نظر میزان شیوع، در رتبههای بعدی قرار میگیرند. با یک بررسی اجمالی و یافتن اطلاعاتی کلی درباره? این بیماریها، به خوبی در مییابیم که مانند چند نوع سرطان نخست – که در موردشان نوشتیم- عوامل محیطی، بیشترین نقش را در بروز هر یک از این سرطانها دارند و این، خبر خوبی است. چرا که با بیشتر بودن سهم عوامل محیطی، امکان پیشگیری از بروز این بیماریها نیز بیشتر میشود؛ بنابراین در سطح فردی، خود افراد (با در پیش گرفتن یک زندگی سالم به همراه ورزش و تغذیه? سالم) و در سطح اجتماع، مسئولان (با اجرای هر چه بیشتر فعالیتهای مربوط به کاهش آلودگی هوا، سالم سازی آبها و محصولات کشاورزی و...) میتوانند دست به دست هم داده و از روند نگران کننده? شیوع بیماری سرطان بکاهند.
دانستن درباره? شرایط موجود و آنچه که ما را در معرض تهدید قرار میدهد، امری ضروریست. اما مهمتر از آن، این است که بدانیم داشتن اطلاعات، نقطه? شروع است و پس از آن است که حرکت آغاز میشود. در این مورد نیز، دانستن درباره? بیماریهایی که بیش از همه ما را تهدید میکنند، میتواند ما را در جهتی حرکت دهد که با در پیش گرفتن یک برنامه? درست، به کاهش این بیماریها کمک کنیم. پس چه خوب است که نسبت به این آمار و ارقام – که همچون زنگ خطری هر روز صدایشان بلند و بلندتر میشود – بیتفاوت نبوده و در جهت حفظ سلامتی خود، خانواده و همنوعانمان گام برداریم.
منبع: دوهفته نامه ندای ایلام
افزون بر عطر و طعم تند، زنجبیل دیر زمانی است که به واسطه اثربخشی خود در کاهش تهوع و همچنین درد و ناراحتی معده مشهور است. از این رو، جای شگفتی نیست که پژوهشگران استفاده از این گیاه برای کمک به درمان بیماری های التهابی روده مانند بیماری کرون و التهاب روده بزرگ را مد نظر قرار دهند.
به نقل از "امانان"، اما مورد شگفت انگیز روش جدیدی است که پژوهشگران برای به کارگیری زنجبیل یافته اند و شامل استفاده از نانوذرات زنجبیل می شود که به صورت مستقیم روده بزرگ را هدف قرار داده تا التهاب را کاهش دهند. این در شرایطی است که از عوارض جانبی غیر ضروری جلوگیری می کنند.
روش جدید توسط تیمی از پژوهشگران دانشگاه جورجیا آمریکا معرفی شده است. برای ایجاد نانوذرات زنجبیل، این تیم پژوهشی از زنجبیل تازه استفاده کرده و پیش از استفاده از سانتریفیوژ سرعت بالا برای تجزیه آب زنجبیل به ذرات منفرد، این گیاه را در یک مخلوط کن انداخته و به شکل خمیر درآوردند.
نانوذره شی بسیار کوچکی است که همچنان ویژگی های واحد بزرگتر را حفظ کرده است. بر همین اساس، این مولکول های زنجبیل اگر چه فوق العاده کوچک هستند، اما همچنان سطح مشابه از چربی ها، به ویژه اسید فسفاتیدیک که ویژگی های درمانی را به زنجبیل می بخشد را دارا هستند.
چقدر این ذرات کوچک هستند؟ در مورد نانوذره رنجبیل می توانید حدود 300 عدد از آنها را در امتداد پهنای یک تار موی انسان قرار دهید.
پس از ایجاد نانوذرات زنجبیل میکروسکوپی، تیم پژوهشی آنها را روی سلول ها و موش های آزمایشگاهی آزمایش کردند تا درک بهتری از چگونگی تاثیرگذاری آنها بر موجودات زنده داشته باشند. نتایج این پژوهش نشان می دهد نانوذرات زنجبیل بافت روده بزرگ را هدف قرار داده و در دیواره روده ها یعنی جایی که به تسریع ترمیم بافت کمک می کنند، جذب شده اند. در روده بزرگ، نانوذرات زنجبیل تولید پروتئین هایی که موجب شکل گیری التهاب می شوند را کاهش داده و در مقابل، به افزایش تولید پروتئین هایی که با نمونه های التهاب آفرین مبارزه می کنند کمک کرده است. همچنین، نانوذرات زنجبیل به کاهش خطر سرطان مرتبط با التهاب روده بزرگ نیز کمک کردند.
پژوهشگران امیدوارند در دسترس بودن و غیر سمی بودن زنجبیل، این گیاه را به گزینه خوبی برای معرفی درمانی موثر و ارزان برای بیماری التهابی روده تبدیل کند.
مترجم: محمد مهدی حیدرپور
ویدئوی کوتاهی که از حضور گیتس در کنار حجر الاسود منتشر شده است نشان میدهد که او گریهکنان بر این سنگ بوسه میزند.
کاربران های اجتماعی و هوادارن گیتس از این ویدئو استقبال کرده و گیتس را ستوده اند.
کوین گیتس و همسرش که سال گذشته به دین اسلام روی آوردند، امسال برای ادای مناسک حج عازم مکه شدهاند.
فرماندهی کل ارتش و نیروهای مسلح سوریه روز سه شنبه در بیانیه ای اعلام کرد که هواپیماهای دشمن اسرائیلی
ساعت یک بامداد روز سه شنبه به پایگاه های نظامی سوریه در ریف قنیطره متعرض شدند.
در این بیانیه آمده است که پدافند ارتش سوریه در پی این تجاوز یک فروند بالگرد جنگی و یک پهپاد جاسوسی رژیم صهیونیستی را در غرب قنیطره هدف قرار داده و سرنگون کردند.
فرماندهی کل ارتش و نیروهای مسلح سوریه می افزاید که این تجاوز رژیم صهیونیستی در چارچوب پشتیبانی این رژیم از گروه های تروریستی و تلاشی نافرجام در راستای بالابردن روحیه از هم گسیخته تروریست ها پس از شکست های متوالی در ریف قنیطره است.
در همین حال ارتش رژیم صهیونیستی در واکنشی رسمی به خبر ساقط شدن هواپیماهای جنگی این رژیم بر فراز آسمان سوریه، آن را تکذیب کرد.
جنگنده های رژیم صهیونیستی بامداد روز سه شنبه پایگاه های ارتش سوریه را در منطقه جولان هدف قرار دادند.
ارتش رژیم صهیونیستی ضمن تایید حمله این رژیم به توپخانه های متعلق به ارتش سوریه در منطقه قنیطره مدعی شد: این عملیات در پاسخ به اصابت خمپاره به منطقه تحت اشغال جولان صورت گرفته است.
جنگنده های رژیم صهیونیستی طی یک هفته گذشته در چند نوبت مناطقی از خاک سوریه را به بهانه اصابت خمپاره به فلسطین اشغالی هدف حمله قرار داده اند.
محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام به مناسبت عید سعید قربان یادداشتی در صفحه ی شخصی اینستاگرام خود منتشر کرد.
متن یادداشت سرلشکر رضایی به شرح زیر است:
گوسفند قربانی به جای پیامبر قرآنی؛ ولی انسان در شگفت تقدیر الهی است که چگونه خدای متعال قربانی شدن اسماعیل را نپذیرفت اما قربانی شدن طفل صغیری مانند علی اصغر (ع) را تحمل کرد.
امروز صدها علی اصغر در یمن، سوریه و عراق قربانی می شوند و معلوم است که خدای متعال در کمین انتقام سختی از ظالمان و جنایتکاران است. در این دنیا سرنوشت شاه صدام و هیتلر را به چشم خود دیده ام اما به نظر من در دنیای محشر غوغایی است در آن جا خدای متعال از ستمکاران انتقام سختی خواهد گرفت آنچنان که به ذلت و خواری بیفتند.
بازداشت ملوانان آمریکایی از سوی سپاه پاسداران، هیچگاه از خاطره مقامات ایالات متحده پاک نمی شود، همانطور که تسخیر لانه جاسوسی این کشور از یاد نرفته است.
زمستان سال گذشته بود که دو فروند قایق نظامی آمریکا با 10 ملوان و فرمانده خود، وارد آبهای سرزمینی ایران در خلیج فارس شدند و از سوی نیروی دریایی سپاه پاسداران به اسارت درآمدند.
دستگیری این 10 ملوان آمریکایی بسیار گران تمام شد، چرا که بازداشت سربازان آمریکایی که به اصطلاح برای تأمین امنیت خلیج فارس وارد این منطقه شده اند، نشان از ضعف نظامی آنها دارد.
آمریکایی ها با حضور خود در خلیج فارس با چندین فروند ناو جنگی و ناو هواپیمابر خود، نه تنها باعث ایجاد امنیت نشده اند بلکه منطقه را حساس کرده و ضریب بروز درگیری و جنگ را بالا برده اند.
حضور نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس و دریای عمان طبیعی است چرا که بخش زیادی از آبهای جنوبی متعلق به ایران است و برای حفاظت و حراست از آنها باید حضور داشته باشد.
آیا می توان میدان حساسی مانند خلیج فارس و دریای عمان را که با تنگه هرمز به یکدیگر وصل می شود، خالی کرد تا آمریکایی ها به تنهایی در آن جولان بدهند؟
میدان دادن به آنها و کمتر کردن حضور نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در آبهای خلیج فارس و دریای عمان، موقعیت حضور و تثبیت آمریکا را در منطقه ایجاد می کند که به هیچ وجه به صلاح نیست.
اکنون تنگه هرمز به عنوان یک آبراه حساس و تعیین کننده در دست ایران است و بر روی رفت و آمد شناورهای نظامی و غیر نظامی اشراف کامل دارد، اگر آمریکایی ها بیش از این در منطقه خلیج فارس قدرت بگیرند، آنگاه ما باید از آنها اجازه بگیریم که از تنگه هرمز عبور کنیم یا نه!
مدتی است که رویارویی هایی میان نیروهای آمریکایی حاضر در خلیج فارس و نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رخ داده است که باعث نگرانی آمریکایی ها گشته، به همین خاطر به دنبال راهکاری هستند تا از ادامه و افزایش آن جلوگیری کنند.
واکنش نیروی دریایی آمریکا در منطقه نشان می دهد که آنها از یک سو دوست دارند اقتدار حضور خود را در خلیج فارس تقویت کنند و از سوی دیگر از رویارویی با نیروهای مسلح ایران در منطقه پرهیز می کنند تا از بروز یک درگیری جلوگیری کنند.
فرمانده دو قایق جنگی آمریکایی که زمستان سال گذشته به همراه سربازانش بازداشت شد، پس از آزادی و بازگشته به آمریکا تنبیه نظامی شد.
دیوید نارتکر فرمانده دو شناور نظامی آمریکایی که از سوی نیروهای سپاه پاسداران به همراه نیروهایش بازداشت شده بود، اعتقاد دارد که باید در این ماجرا تشویق می شد نه تنبیه!؟
او عملکرد خود در آن حادثه را «شایان تقدیر» می داند. اما چرا فرمانده ملوانان آمریکایی بازداشت شده چنین عقیده ای دارد؟
دیوید نارتکر فرمانده دو قایق آمریکایی معتقد است که چون توانسته از برخورد با نیروهای سپاه پاسداران در آب های خلیج فارس جلوگیری و از نیروهای تحت فرمانش محافظت کند، باید تقدیر می شد، نه تنبیه.
گروهبان نارتکر گفته است که هنوز هم تأسف نمیخورد که چرا اجازه داد دو قایق تحت فرماندهی او در آبهای خلیج فارس به کنترل سپاه پاسداران درآید.
او گفته است که برای حفظ جان ملوانان و جلوگیری از یک جنگ در 12 ژانویه سال گذشته اجازه داد سپاه پاسداران، قایقهای تحت فرماندهی او را توقیف کنند.
استدلال او منطقی به نظر می رسد چرا که اگر ملوانان آمریکایی دست از پا خطا کرده بودند، واکنش ایران طور دیگری رقم می خورد و قطعاً حتی یک نفر از ملوانان آمریکایی که به آبهای سرزمینی ایران تجاوز کرده بودند، زنده باز نمی گشتند.
در واقع فرمانده دو شناور آمریکا واکنش منطقی و معقولی را در قبال هشدارهای نیروی دریایی سپاه پاسداران از خود نشان داده است.
دیوید نارتکر در میدان حساسی قرار داشته و می دانسته که وارد آبهای سرزمینی جمهوری اسلامی ایران شده است به همین خاطر واکنش او تسلیم در برابر هشداری بوده که از سوی نیروهای ایرانی به آنها داده شده است.
جمهوری اسلامی ایران بر اساس قوانین و موازین بین المللی این حق را داشت که به سوی دو شناور نظامی آمریکایی شلیک کند و حتی آنها را غرق کند، اما منطق نیروهای ایرانی از آمریکایی ها بسیار بالاتر بود که چنین اقدامی نکرد.
این منطق در برابر منطق آمریکایی ها آنجا بروز بیشتری می یابد که ناو آمریکایی وینسنس هواپیمای مسافربری ایران را در آسمان خلیج فارس هدف موشک قرار می دهد و همه سرنشینان این هواپیمای مسافربری ایرانی در تاریخ 12 تیر 1367 به شهادت رسیدند.
شاید فرماندهان ارشد نیروی دریایی آمریکا توقع داشتند که همانند حمله ناو وینسنس به هواپیمای مسافربری ایرانی، در ماجرای دو شناور آمریکایی هم آنها باید به نیروهای ایرانی حمله می کردند.
اما باید توجه کنند که اکنون زمان«بزن و در رو» نیست، آن شرایط پایان یافته و این واقعیت با واکنش هایی که از سوی نیروهای مسلح حاضر ایرانی در خلیج فارس به تحرکات ناوها و قایق های آمریکایی نشان داده می شود، اثبات شده است.
تنبیه ملوانان آمریکایی برای تسکین بازداشت نیروهای کشوری است که خود را قدرتمند می پندارد و حتی نمی تواند تصور کند که به دست نیروهای ایران، سربازانش بازداشت شده باشند.
نارتکر گروهبان آمریکایی که فرمانده دوفروند شناور بود، همچنین گفته است که میتوانست به سوی طرف ایرانی شلیک کند، اما با این کار، قضیه به آنجا ختم نمی شد و در آن صورت، به احتمال زیاد او در دادگاه نظامی به اتهام سنگین تری محاکمه می شد.
این بخش از سخن گروهبان آمریکایی موید آن است که آمریکایی ها از درگیری با نیروهای ایرانی حذر می کنند. به همین خاطر است که نارتکر می گوید اگر با نیروهای سپاه در خلیج فارس درگیر می شد و به سوی آنها شلیک می کرد، آنگاه تنبیه سخت تری در انتظار او و نیروهایش بود.
اما ما می توانیم به خاطر عقلانیتی که این گروهبان آمریکایی از خود نشان داده و از درگیر شدن با نیروهای ایرانی دوری کرده به او نشان تصمیم عقلانی بدهیم! چرا که اگر دست از پا خطا کرده بود، خلیج فارس برای آمریکایی ها تبدیل به جهنم می شد.
اما آمریکایی ها همچنان در صدد سنجیدن ضریب واکنش نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در قبال تحریکاتی است که در منطقه انجام می دهند. برای همین است که هر از گاهی پهپادها و هواپیماهای جاسوسی آمریکایی در اطراف ایران پرواز می کنند که البته رادارهای پدافند هوایی همچون چشمان عقاب از آسمان ایران حراست می کنند.
به تازگی مقامات نظامی آمریکا گفته اند که ایران به دو فروند هواپیمای جاسوسی آمریکا در آسمان خلیج فارس هشدار جدی داده و اعلام کرده آنها را هدف قرار می دهد.
آمریکایی ها به دنبال راه حلی هستند تا بتوانند از افزایش چنین اتفاقاتی جلوگیری کنند.
یک فرمانده ارشد نظامی آمریکا می گوید رویارویی های نزدیک نیروی دریایی آمریکا و قایق های نظامی ایران در خلیج فارس تاکیدی است بر این که دو طرف باید بر سر یک رشته «قوانین رفتاری» برای پرهیز از اشتباهات محاسباتی خطرناک، توافق کنند.
جان ریچاردسون فرمانده عملیات نیروی دریایی آمریکا گفته است؛ توافق هایی از این دست میان ایالات متحده و روسیه و چین به کاهش چنین خطرهایی کمک کرده است.
گرچه آمریکایی ها می گویند که سال ها دشمنی میان تهران و واشنگتن، با توافق اتمی تیر ماه سال گذشته و لغو برخی تحریم های ایران در ماه ژانویه، اندکی بهبود یافت، اما تحرکاتی که آمریکا در خلیج فارس و پیرامون ایران انجام می دهد نشان دهنده عمق دشمنی و افزایش تهدیداتی است که می خواهد برجام را تحت تأثیر خود قرار دهد.
مقامات آمریکایی می گویند در سال جاری میلادی بیش از 30 مورد برخورد نزدیک میان نیروهای آمریکایی و ایرانی در خلیج فارس صورت گرفته که نسبت به مدت مشابه سال قبل دوبرابر است.
افزایش برخورد نزدیک آمریکا با ایران در خلیج فارس از سوی آمریکا تدارک دیده شده که با واکنش نیروهای مسلح جمهوری اسلامی روبرو می شود.
خلیج فارس بخش مهمی از سرزمین جمهوری اسلامی ایران است، حضور نیروهای بیگانه در این منطقه ثبات و امنیت را بر هم زده به همین خاطراست که رویارویی هایی میان نیروهای دو کشور رخ می دهد.
احتمال تکرار بازداشت ملوانان آمریکایی باز هم وجود دارد. آمریکایی ها نیروهایشان را تنبیه می کنند و فرمانده کل قوا از اقدام و تصمیم گیری بجای نیروهای سپاه پاسداران تقدیر می کنند و نشان افتخار به آنها می دهند.
منصور حقیقت پور مشاور رئیس مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری میزان پیرامون اینکه کشورهای مسلمان جهان باید در خصوص غصب مکه و مدینه توسط آل سعود وارد عمل شوند، اظهارکرد: متاسفانه ما تا به امروز از دولتهای اسلامی مایوس شده ایم زیرا تا به این لحظه اقدام قابل توجهی را در مقابله با عربستان انجام نداده اند.
وی با بیان اینکه انشاءالله ملتهای مسلمان در خصوص مقابله با آل سعود وارد عمل شوند، تاکید کرد: متاسفانه برخی دولتهای اسلامی دارای نرخ و قیمت هستند و عربستان مزه دهان این دولتها را فهمیده است و با دادن پول و رشوه آنها را خفه می کند.
مشاور رئیس مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: به جز جمهوری اسلامی ایران هیچ کدام ازکشورهای اسلامی در ارتباط با کشتار حادثه منا سال گذشته اعتراض نکردند و حتی جنازه های خود را نیز از عربستان به کشورهایشان منتقل نکردند و گفتند که آنها را در عربستان دفن کنید.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس نهم خاطر نشان کرد: انشاءالله شرایط به گونه ای فراهم شود که انقلابیون لبنان، یمن و کشورهای دیگر زمام حکومت را در مکه و مدینه به دست بگیرند.
حقیقت پور افزود: ما معتقدیم باید رژیم حقوقی جدیدی در مکه و مدینه تعریف شود و این دو شهر به عنوان منطقه آزاد اسلامی تعیین شوند و مدیریتشان توسط علمای جهان اسلام اداره شود.
وی تصریح کرد: با توجه به شرایط فعلی موجود در مکه و مدینه کشورهای مسلمان باید هر چه سریعتر به حاکمیت بربرهای موجود در حجاز پایان دهند و اجازه ندهند که به خانه خدا بیش از این در حصر قرار گیرد.